Grantová agentura: Zahájení spolupráce v rámci iniciativy CEUS

24.11.2019 15:34

V pondělí 17. 6. 2019 nejvyšší představitelé GA ČR, FWF (Rakousko), NCN (Polsko) a ARRS (Slovinsko) slavnostně podepsali „CEUS – Central European Science Partnership“ Lead Agency Agreement: Memorandum of Understanding on the unilateral administration and mutual recognition of evaluation procedures“.

Grantová agentura: Zahájení spolupráce v rámci iniciativy CEUS
Foto: red
Popisek: Grantová agentura České republiky

Tato nová spolupráce umožní vědcům z České republiky, Rakouska, Polska a Slovinska realizovat vědecké projekty s novými zahraničními partnery na principu hodnocení Lead Agency, který patří z důvodu snížení administrativní zátěže ke stále častěji preferovaným formám spolupráce mezi zahraničními agenturami podporujícími základní výzkum. V rámci CEUS iniciativy na podporu základního výzkumu v regionu střední Evropy bude vědcům nově umožněno podávat bilaterální a také trilaterální návrhy projektů na principu LA.

Ve zkratce:

  • V první výzvě je možné podat bilaterální i trilaterální projekty.
  • Projekty jsou maximálně tříleté.
  • První návrhy projektů budou přijímány od 22. února 2020, kdy budou také oznámena podrobná pravidla.
  • V rámci bilaterálního i multilaterálního rámce pro LA spolupráci bude hlavní kritérium pro určení „Lead“ agentury stanoveno v mezinárodních memorandech. Hlavním kritériem je dohoda mezinárodního vědeckého týmu ohledně původu vůdčí myšlenky, která bude předmětem zkoumání grantového projektu a výše rozpočtu mezinárodního týmu, prostřednictvím kterého je návrh projektu podáván. Na základě těchto „Lead“ kritérií si vědci sami určí národní LA agenturu, která provede hodnocení návrhu projektu.
  • Bilaterální projekty: u „Lead“ agentury musí být požadováno nejméně 40% celkových nákladů projektu.
  • Trilaterální projekty: u „Lead“ agentury musí být požadováno nejméně 25% celkových nákladů projektu.
  • Lead Agency je jediná agentura, která bude projekty hodnotit po vědecké stránce.
  • Partnerské agentury hodnotí formální a finanční část projektu svých národních navrhovatelů.
  • V případě, že se Lead Agency stane GA ČR, budou návrhy v souladu s uzavřenými partnerskými smlouvami o vzájemné spolupráci a v souladu s jednotlivými dohodami vzájemně uzavřenými mezi partnerskými organizacemi hodnoceny poradními orgány GA ČR tak, aby úroveň kvality návrhů LA projektů doporučených k financování nebyla nižší než úroveň kvality návrhů projektů doporučených k financování v rámci standardních projektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…