Greenpeace: Bankovní sektor udělal první krok k odříznutí firem, které kácí pralesy, od peněz na plantáže

22.02.2017 15:03

Největší evropská banka HSBC na naléhání Greenpeace přijala nové opatření “Nulové odlesňování, zachování rašelinišť a nulové vykořisťování”, které mění pravidla pro financování palmoolejných společností. Další globální banky nyní musí následovat příkladu HSBC, aby pomohly ochránit indonéské pralesy.

Greenpeace: Bankovní sektor udělal první krok k odříznutí firem, které kácí pralesy, od peněz na plantáže
Foto: Greenpeace ČR
Popisek: Greenpeace ČR, logo.

Posun v politice HSBC - největší evropské banky a hlavního sponzora palmoolejných společností - následuje poté, co tuto banku analýza Greenpeace propojila se společnostmi, které ničí indonéské pralesy. Stovky tisíc lidí, včetně minimálně 30 000 zákazníků HSBC podpořily v krátkém čase kampaň, aby banka přestala financovat firmy devastující pralesy a rašeliniště.

“Naše pralesy jsou káceny v neuvěřitelném rozsahu a korporátní banky po celém světě se na této destrukci finančně podílejí. Závazek HSBC rozvázat spolupráci s palmoolejnými společnostmi je dobrým prvním krokem a Greenpeace bude pečlivě sledovat, jestli k němu opravdu dojde. Také to vysílá jasný signál ostatním bankám, že by měly tuto politiku následovat,” říká Annisa Rahmawati, pralesní kampaňérka Greenpeace Indonésie. 

V nové směrnici se HSBC zavazuje finančně nepodporovat společnosti, které odlesňují lesy a rašeliniště. Pokud by se toto pravidlo přijalo napříč bankovním sektorem, role bank na ničení pralesů by úplně skončila.

Nový dodatek od klientů HSBC vyžaduje:

  • Závazek k ochraně přirozených lesů a rašelinišť do 30. června 2017
  • Určení a ochrana lesů a rašelinišť na stávajících koncesích místo zakládání nových plantáží
  • Předložení nezávislého auditu o dodržování politiky “Nulové odlesňování, zachování rašelinišť, nulové vykořisťování” do 31. prosince 2018

Bohužel přichází posun k udržitelnému financování palmového oleje velice pozdě. Míra kácení deštných pralesů v Indonésii již předběhla Brazílii. Minulý rok se orangutáni na červeném seznamu ohrožených druhů (IUCN) posunuly od “ohrožených” na “kriticky ohrožené”. Současné studie odhadují, že kouř z lesních požárů, za kterými stojí těžařské společnosti, kácející lesy a odvodňující rašeliniště způsobily za rok 2015 více než 100 000 předčasných úmrtí napříč Jihovýchodní Asii.

První velký test pro změny v bankovním systému přijde nyní v podobě projektu jihokorejské korporace POSCO Daewoo, která připravuje masivní kácení pralesů v Papui. Nové satelitní snímky dceřinné firmy PT Bio Inti Agrindo z 13. ledna 2017 ukazují zhruba 4000 hektarů pralesa, v němž byla vybudovaná nová dopravní infrastruktura, která bývá předzvěstí plánovaného rozvoje a zakládání nových plantáží.

Podle dat Greenpeace se v posledních pěti letech podílelo na financování firem z portfolia POSCO Daewo 13 bank - včetně HSBC, BNP Paribas, Citigroup, ING a Standard Chartered. Půjčky se vyšplhaly téměř na 3,6 miliardy a dluhopisy překročily hranici 5 miliard dolarů.

“Z fotografií je jasné, že klient banky HSBC se chystá zničit rozlehlou pralesní plochu. Pro HSBC to znamená kritický test nově přijatých opatření. Nemůže dál s klidným svědomím podílet na financování POSCO Daewoo a zničení panenského papuánského pralesa,” říká Rahmawati.

Organizace Greenpeace oslovila i další banky, které podle investigativní studie Dirty Bankers v minulosti financovaly kontroverzní palmoolejné společnosti, a požádala je, aby podobně jako někdejší největší hříšník HSBC zastavily finanční podporu projektům, které devastují pralesy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…