Greenpeace: Nad dolem zavlál dlouhý transparent. Tisíce lidí v nejistotě, domovy na oltář těžby

12.05.2016 8:35

EPH koupí německé uhlí i s odporem veřejnosti. Probíhá týden protestů, nad dolem zavlál dlouhý transparent.

Greenpeace: Nad dolem zavlál dlouhý transparent. Tisíce lidí v nejistotě, domovy na oltář těžby
Foto: Greenpeace ČR
Popisek: Greenpeace ČR, logo.

Aktivisté Greenpeace včera po celý den protestovali proti švédské firmě Vattenfall a jejímu hnědouhelnému dolu Welzow-Süd. Nad lomem mezi komíny bývalé sklárny v Haidemühlu vyvěsili lezci sto metrů dlouhý transparent, který v překladu říká "Nechte uhlí v zemi". Kvůli silnému větru se jim to podařilo až ve večerních hodinách. Jejich akce předchází klimatickému táboru v nedaleké Proschimi, na který se sjedou tisíce lidí z Německa i z dalších zemí Evropy. Součástí akce budou velké protesty a přímé akce, které mají ukázat, že mezi mnohá investiční rizika hnědouhelného byznysu v Německu patří i nebývalý odpor veřejnosti.
 
Státní podnik Vattenfall  nyní požádal švédskou vládu, aby mohl prodat svou uhelnou divizi v německé Lužici české energetické společnosti EPH místo toho, aby doly a elektrárny postupně uzavíral. 
 
Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR, řekl:
"Nejhorší na tom je, že EPH nikdy jasně neřekla, co s elektrárnami a doly v budoucnu zamýšlí. Tisíce místních lidí proto žijí v nejistotě a jejich situace připomíná anabázi obyvatel Horního Jiřetína. V případě, že se budou doly rozšiřovat, jejich domovy budou obětovány na oltář těžby." 
 
Ekologové i obyvatelé regionu vyzývají švédskou vládu, aby zastavila prodej hnědouhelných dolů a elektráren a postupně začala energetiku založenou na spalování fosilních paliv utlumovat.
 
Niklas Schinerl, expert na energetiku Greenpeace Německo, řekl:
"Hnědé uhlí musí zůstat v zemi. Abychom zajistili téměř osmi tisícovkám horníkům z Lužice dlouhodobou perspektivu a jistotu, měla by vzniknout nadace, která zprostředkuje společensky odpovědný útlum těžby a zaměří se na strukturální změny a tvorbu pracovních míst v regionu. Pokud chtějí Švédsko a Německo dostát svým klimatickým cílům, není už prostor pro další podporu uhelné energetiky." 

Podle analýzy Greenpeace by se měla poslední německá uhelná elektrárna uzavřít v roce 2035, pokud chce země dostát závazkům pařížské klimatické dohody . Tu podepsalo 175 zemí světa včetně Česka, aby se podařilo udržet nárůst globální teploty pod 1,5 stupněm Celsia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …