Gripeny zaujaly na Islandu ostrou hotovost

01.08.2015 16:06

Tuto středu v šest hodin ráno místního času (8.00 hodin v ČR) zaujaly čtyři letouny JAS-39 Gripen Vzdušných sil Armády ČR hotovost v rámci Integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO na Islandu.

Gripeny zaujaly na Islandu ostrou hotovost
Foto: acr.army.cr
Popisek: JAS-39 Gripen vzdušných sil ČR

Čeští stíhači absolvovali v pondělí 27. a úterý 28. července cvičné lety v rámci certifikace z nadřízeného stupně velení Společného mnohonárodnostního operačního střediska vzdušných sil NATO (CAOC – Combined Air Operations Centre) z německého Uedemu. „Jste připravení k plnění úkolů na Islandu, přeji vám bezpečné létání,“ pronesl podplukovník Uwe Glasner, předseda čtyřčlenné komise.

„Jsem hrdý, že jsme sedmitýdenní cestu k nasazení zvládli tak, jak jsme si předsevzali,“ konstatoval plukovník Martin Nezbeda, velitel Úkolového uskupení ASCICIPPN (Airborne Surveillance and Interception to meet Capabilities Iceland´s Peacetime Preparedness). Plnění operačního úkolu je plánováno do půlnoci 25. srpna 2015. Letouny by se měly hned následujícího dne vrátit zpět na mateřskou základnu v Čáslavi opět v doprovodu italského tankeru KC-767. Na 29. srpen je pak plánován návrat zbylých příslušníků uskupení.

Přelet první části týmu se uskutečnil v pondělí 20. července, druhá část je následovala v pátek 24. července. Celkem na Islandu působí sedm desítek vojáků Armády ČR. Pětice letounů JAS-39 Gripen opustila Českou republiku ve čtvrtek 23. července, když byl jejich odlet posunut kvůli závadě na jednom z letounů.

Vláda schválila nasazení techniky a do 70 osob začátkem června letošního roku, když tak reagovala na urgentní požadavek NATO. Úkoly Air Policingu měly letošní léto zabezpečovat kanadské vzdušné síly, ty se ale nyní v rámci koaličního nasazení svých sil zaměřují na letecké operace proti Islámskému státu. Mimořádné nasazení prostředků a sil Armády ČR je příspěvkem ke kolektivní ochraně Severoatlantické aliance a v podstatě i příspěvkem k boji proti Islámskému státu.

„Vzdušné síly Švédska nám ve velice krátké době nejen navýšily skladové zásoby náhradních dílů a pozemního technického vybavení k nasazení čtyř letounů do systému NATINAMDS, ale také se podílely na letecké přepravě potřebného materiálu v rámci programu Strategic Airlift Capability,“ prozradil kapitán Jan Ďucha, velitel skupiny leteckého pozemního personálu úkolového uskupení. Zmiňovaný program je konsorciem dvanácti států, které disponují letouny Boeing C-17 Globemaster. Tyto stroje tak nadvakrát přepravily přibližně 50 tun logistického materiálu včetně náhradních dílů na letouny.

Jedná se o historicky čtvrté nasazení letounů JAS-39 Gripen k ochraně vzdušných prostorů členských států NATO. V letech 2009 a 2012 chránily české gripeny vzdušný prostor pobaltských států, v roce 2014 působily na Islandu. I díky zkušenostem z konce loňského roku byla Armáda České republiky schopna pružně reagovat na požadavek Severoatlantické aliance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…