Gruzie má velký turistický potenciál. Pardubický kraj chce pomoci s jeho rozvojem

24.07.2017 7:35

Součástí cesty hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického do Gruzie bylo ve středu odpoledne setkání s gubernátorem regionu Mtscheta-Mtianeti Levanem Zautashvilim.

Gruzie má velký turistický potenciál. Pardubický kraj chce pomoci s jeho rozvojem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Hlavním tématem jednání bylo navázání možné spolupráce mezi oběma regiony v oblasti ochrany životního prostředí, zemědělství či rozvoje cestovního ruchu. Propojování českých a gruzínských krajů je jedním z cílů současného velvyslance České republiky v Gruzii Tomáše Pernického, který byl tomuto setkání, společně se zástupci Národní sítě Místních akčních skupin Radimem Sršněm a Gustavem Charouzkem, také přítomen.

„Pardubický kraj je v současné době jediným českým regionem, který se reálně zajímá o možnou spolupráci s gruzínskými regiony. Na počátku bylo přirozené navazovat spolupráci s regiony ze sousedních zemí. Postupně je přirozené začít komunikovat s regiony na východ od nás. Věříme, že v řadě věcí můžeme sloužit jako vzor, a to například v případě ochrany životního prostředí, rozvoje dopravní infrastruktury, zemědělství, výměny studentů či rozvoje cestovního ruchu v horských oblastech, které pro tento region mohou znamenat značný příliv turistů. Infrastruktura je však v současné době značně nedostačující, což je velkou překážkou pro větší zpřístupnění odlehlejších částí regionu, který v severní části přímo hraničí s Ruskou federací,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který svůj gruzínský protějšek seznámil se základními informacemi o Pardubickém kraji a přiblížil možné oblasti partnerské spolupráce. „Můžeme také sloužit jako prostředník pro české investory, kteří se v oblasti Kavkazu již dnes v menší míře objevují, ale vzhledem k obrovskému potenciálu by jich do budoucna mohlo být daleko více,“ dodal hejtman Netolický.

„Jsem přesvědčený, že se od Pardubického kraje můžeme mnohé naučit ve všech oblastech. Pro nás je nyní důležité zásadním způsobem investovat do dopravní infrastruktury, abychom byli schopni zajistit propojení horských oblastí s většími městy, což je nezbytné pro rozvoj cestovního ruchu. V současné době naše horská střediska nejsou schopna ve větším množství přilákat turisty v letním období, což je našim dalším cílem a rádi se budeme inspirovat příklady z Pardubického kraje,“ uvedl Levan Zautashvili. Ten hejtmana seznámil s kompetencemi, které jako vrchní představitel regionu má, jelikož se nejedná o přímo voleného představitele, ale jeho jmenování do funkce závisí na rozhodnutí prezidenta země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…