Guyana Holdings: Jednání města lze popsat jedním slovem - ostuda!

21.09.2014 14:48

Arogance a nekompetentnost hlavního města Prahy zašla tak daleko, že zřejmě jediným cílem vedení radnice je hazardovat s penězi daňových poplatníků. Guyana Holdings udělala řadu nabídek a pokusů o společné setkání za účelem vést obchodní dialog k nalezení základu pro vzájemné vyřešení sporu o pronájem Škodova paláce.

Guyana Holdings: Jednání města lze popsat jedním slovem - ostuda!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Přestože vedení Prahy jasně deklarovalo, že chce nalézt dohodu, byl to ve skutečnosti zřejmě jen předstíraný zájem o snížení nájmu, a Praha ani nepovažovala nabídku Guyana Holdings na úsporu půl miliardy korun za dosti zajímavou, aby se s majitelem paláce setkala a o nabídce diskutovala.

„Celá záležitost je absurdní. Nájemní smlouva obsahuje přesně to, co hlavní město požaduje. Po letech mlčení jsme z tisku zjistili, že jsou představitelé města nespokojeni s nájemným a téměř okamžitě nás zažalovali s cílem získat zásadní slevu. Po té, co veřejně uznali, že zřejmě v první instanci v soudním sporu neuspějí, i nadále ignorují veškeré komerční nabídky a pokusy setkat se a prodiskutovat urovnání. Tvrdí, že chtějí dosáhnout snížení nájmu, ale ve skutečnosti pouze předstírají, že něco dělají, potom svalí vinu na soud v případě, že soud zachová podmínky smlouvy, a městu zbude pouze úhrada nákladů soudního řízení,“ říká ředitelka za Guyana Holdings Abigail Schaeffer.

Majitel Škodova paláce navrhl městu úsporu ve výši 561 milionů korun. Využil situace, kdy Praha chystala pronájem nových prostor v Kongresovém centru pro přesun odboru dopravněsprávních činností a nabídl, že si prostory pronajme sám a dá je Praze k bezplatnému užití po dobu 11 let. Jednalo se o vstupní návrh, který měl zahájit jednání o možném mimosoudním vyrovnání mezi městem a majitelem Škodova paláce. Nabídka není podmíněna pronájmem Kongresového centra Praha a může mít jakoukoliv jinou podobu, na které se obě strany dohodnou.

Co je na celé záležitosti nešťastné, je způsob komunikace hlavního města Prahy. Guyana Holdings pevně věří, že kdyby Praha nebyla vystavena mediálnímu tlaku, město by vůbec nereagovalo. K dokreslení způsobu komunikace města níže uvádíme její vývoj v čase.

„Jedná se o ztrátu času, nechceme se zaplést do nekončícího soudního sporu a i když nám poradci řekli, že naše právní postavení je velice silné. Daleko raději bychom pochopili potřeby města a přišli s řešením, které by bylo přínosné pro obě strany,“ říká ředitelka Abigail Schaeffer. Společnost Guyana Holdings je naprosto rozčarovaná chováním města.

Vývoj komunikace s hlavním městem Praha

30. 7. 2014 – Dopis primátoru Hudečkovi s nabídkou magistrátu, že společnost Copa Retail (vlastněná Guyana Holdings) pronajme prostory v kongresovém centru Praha na vlastní náklady a bezplatně nechá magistrát v podnájmu až do roku 2026. Roční úspora 51 mil. tak za celou dobu čítá 561 mil.

22. 8. 2014 – Termín, do kdy se primátor měl vyjádřit k předložené nabídce Copa Retail. Město nereagovalo.

30. 8. 2014 – V deníku Právo vychází rozhovor s ředitelkou Abbigail Schaeffer. Informace o tom, že město na nabídku vůbec nezareagovalo.

5. 9. 2014 – Guyana Holdings obdržela dotaz od redaktora Lidovky.cz k tomu, že město formálně odmítlo jejich nabídku. V 16 hodin obdržela společnost odpověď od primátora Tomáše Hudečka, že ekonomická analýza AK Munková, Zoufalý & partneři doporučuje městu odmítnutí nabídky.

8. 9. 2014 – zpráva ČTK cituje primátorův zájem o vzájemný dialog

11. 9. 2014 – Guyana Holdings poslala otevřenou pozvánku primátoru Hudečkovi k veřejnému setkání za účasti médií v termínu, který mu bude vyhovovat, za účelem společného obchodního jednání, které by mohlo vést k vytvoření základu pro mimosoudní dohodu.

13. 9. 2014 – objevuje se článek na Lidovky.cz, že pan Richter a pan Zoufalý se jednání zúčastní

15. 9. 2014, 16 hod. – dopis primátora, kterým odmítl účast, bez zmínky o účasti či neúčasti pana Richtera či jiného zástupce města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…