Gymnázium připravuje své studenty pro život i budoucí olympiády

14.09.2016 8:29

Gymnázium Česká v Českých Budějovicích a sport již patří neodmyslitelně k sobě a se sporty všeho druhu souvisí řada jeho aktivit. Letos se škola zapojila také do projektu „Jižní Čechy olympijské“. A hned trhala rekordy. Jako již tradičně gymnázium uspořádalo olympijský běh, který, ačkoli byl teprve předzvěstí her v brazilském Riu, přilákal na trať téměř dva tisíce závodníků.

Gymnázium připravuje své studenty pro život i budoucí olympiády
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

„Běhu se zúčastnili ve dvou závodech jak předškoláci, žáci jihočeských základních a středních škol, tak studenti vysokých škol, rekreační i aktivní sportovci. Je jasné, že bez podpory kraje, města a projektu Jižní Čechy olympijské by tuto akci nebylo možné v takovém rozsahu vůbec uspořádat,“ uvedl ředitel Gymnázia Česká Antonín Sekyrka.

Olympijský den organizovalo gymnázium ve spolupráci s Českým olympijským výborem a Klubem českých olympioniků. Na trati tak nechyběla například Kateřina Neumannová. Do kategorie takzvaného Zlatý běh byly letos zařazeny České Budějovice spolu s Prahou, Ostravou a Plzní, což dále zvýšilo prestiž celé akce.

Sportovci mají stejný výukový program

Ve stále se modernizujícím objektu v centru krajského města dnes probíhá výuka dle kritérií klasického všeobecného gymnázia ve čtyřletém i osmiletém cyklu a čtyřleté studium se sportovní přípravou. Škola, kterou v současné době navštěvuje v rámci denního studia v 16 třídách bezmála 500 chlapců a dívek, ovšem stále klade hlavní důraz především na kvalitu vzdělání, tedy perfektní přípravu na vysokoškolské studium.

„V České republice je v současnosti šestnáct sportovních gymnázií a my jsme hrdi na to, že jsme jedním z nich. V souvislosti s propojením sportu a všeobecného vzdělávání je ale třeba říci, že jde o náročnější druh studia,“ doplnil, Sekyrka.

Žákům sportovního gymnázia začíná každodenní program podstatně dříve a končí později než ostatním. K výuce v plném rozsahu všeobecného gymnázia je totiž nutné připočítat dvoufázové tréninky. Při maturitní zkoušce přitom sportovní činnost žáků nijak zohledněna není a zkoušky jsou zcela identické u obou druhů gymnázií.

„Mnozí rodiče bývají překvapeni, že učební plány jsou úplně stejné a sportovní gymnázium je má ještě rozšířené o tréninkové plány v rozsahu a úrovni profesionálního sportu,“ konstatoval ředitel gymnázia.

Na škole studují vrcholoví plavci, házenkáři, volejbalisté, fotbalisté, basketbalisté, atleti, kanoisté a další mladí nadějní sportovci. Nedílnou součástí pedagogického týmu jsou proto také specializovaní trenéři, kteří se podílejí i na dalších sportovních aktivitách gymnázia. Sportovci ale nechybí ani v lavicích všeobecného gymnázia, především v jeho osmileté variantě. Těmto žákům škola vesměs umožňuje využití individuálních studijních plánů.

Škola také modernizuje svůj objekt u Slepého ramene Malše. Vybudovala nové laboratoře, dokončila půdní vestavbu s novými učebnami, zrenovovala tělocvičnu, školní hřiště, prostor šaten a podobně. „Za posledních pět let jsme investovali přibližně 40 miliónů korun z příspěvků Jihočeského kraje a různých grantových projektů. Škola je i díky spolupráci s Nadací ČEZ bezbariérová, takže umožňujeme studium také hendikepovaným sportovcům. Ti se tak pomocí výtahu a schodolezů mohou pohybovat po celé budově,“ zdůraznil ředitel.

Gymnázium Česká provozuje všeobecné gymnázium zajišťující čtyřleté a osmileté všeobecné studium a čtyřleté sportovní studium. Pořádá dny otevřených dveří, olympiády, soutěže, kulturní a sportovní akce, zájezdy, adaptační kurzy a další. Hlavními prioritami gymnázia jsou nadstandardní znalosti žáků ve zvolených předmětech a tomu odpovídající úspěšnost v přijímání na vysoké školy, velmi dobrá úroveň znalostí v povinných předmětech učebního plánu, vysoký stupeň kompetencí pro práci s výpočetní technikou, péče o nadané a talentované žáky a jejich příprava na účast v předmětových soutěžích a olympiádách. Žáci školy dosahují výborných výsledků v regionálních, krajských, celorepublikových i evropských vědomostních soutěžích (SOC, Microsoft Office Prezentiáda, Genius Logicus apod.).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…