HDP vzrostl ve 3. čtvrtletí meziročně o 4,3 procent

13.11.2015 11:34

Hrubý domácí produkt vzrostl ve 3. čtvrtletí podle předběžného odhadu meziročně o 4,3 % a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,5 %.

HDP vzrostl ve 3. čtvrtletí meziročně o 4,3 procent
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí i nadále významně rostla. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost*/ se podle předběžného odhadu ve 3. čtvrtletí zvýšil meziročně o 4,3 % a ve srovnání s 2. čtvrtletím 2015 o 0,5 %.

Růst HDP byl tažen zejména zpracovatelským průmyslem, s významným přispěním stavebnictví a obchodu. Na výdajové straně působily ve prospěch růstu HDP rostoucí investiční aktivita, zahraniční poptávka i spotřeba domácností.

Pokračující hospodářský růst se pozitivně projevil i na trhu práce. Zaměstnanost v pojetí národních účtů ve 3. čtvrtletívzrostla meziročně o 1,1 % a mezičtvrtletně se nezměnila.

__________________________________
*/ Pokud není uvedeno jinak, jsou všechny zde uváděné údaje očištěny o změny cen, sezónní vlivy a nestejný počet pracovních dní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…