HIV pozitivních lidí přibývá, ZP MV ČR na jejich léčbu loni vydala téměř 55 milionů Kč

28.11.2017 9:17

V roce 2016 vzrostl výrazně počet nově zachycených případů infekce HIV v České republice, jak uvedl Český statistický úřad. Celkem bylo zjištěno 286 nových případů. Rostoucí trend je pozorován od roku 2002 a současné počty představují téměř šestinásobek tehdejšího stavu.

HIV pozitivních lidí přibývá, ZP MV ČR na jejich léčbu loni vydala téměř 55 milionů Kč
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

Celorepublikovým statistikám se podobají i meziroční srovnání Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR). Ta na léčbu pojištěnců s HIV infekcí v roce 2016 vydala o 13,5 milionu Kč více než v roce předchozím.

Podle nejnovějších statistik ZP MV ČR počet jejích klientů s infekcí HIV meziročně vzrostl o 42 osob. „Šestadvacetiprocentnímu nárůstu počtu klientů s HIV odpovídají i rostoucí náklady na jejich léčbu. Zatímco v roce 2015 jsme na léčení vynaložili 41,3 milionu Kč, v minulém roce to bylo již 54,8 milionu Kč, z toho léčiva stála téměř 50,6 milionu Kč. V souvislosti s uvedenými statistikami je však nutné zmínit, že se jedná o HIV pozitivitu. Pojištěnce s již rozvinutým onemocněním AIDS nelze v naší databázi identifikovat,“ uvádí Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR.

Největší zastoupení pojištěnců ZP MV ČR s HIV bylo v obou sledovaných letech ve věkové kategorii 35 až 39 let. V roce 2015 tvořila 18 %, o rok později 21,6 %. Mezi diagnostikovanými převažují muži, a to ve všech věkových skupinách. V roce 2016 jich bylo celkem 179, žen pouze 24. Z hlediska regionů dominuje v počtu HIV pozitivních jednoznačně Praha. Ze všech okresů odsud v obou sledovaných letech pocházelo zhruba 34 % pojištěnců ZP MV ČR s HIV. Druhou pozici zaujímá Brno – 10 % v roce 2016, 12 % v roce 2015.

HIV pozitivní neznamená AIDS

HIV neboli Human Immunodeficiency Virus je virus, který napadá jen lidský organismus a způsobuje deficit v imunitním systému, čímž omezuje jeho funkci. Virus HIV způsobuje onemocnění AIDS, nicméně ne u každého HIV pozitivního člověka se AIDS rozvine. HIV napadá buňky CD4, které mají na starost imunitní obranu, AIDS je pak stavem s velmi nízkým počtem těchto buněk doprovázený určitými infekcemi, nádory, syndromem chátrání nebo postižením mozku.

Léčba je celoživotní

První případ viru byl v lidském těle zaznamenán v Demokratické republice Kongo v roce 1959. První lék proti AIDS pak vznikl v roce 1987. V současné době se dá onemocnění léčit, ale ne zcela vyléčit. Léčba dokáže HIV pozitivním lidem prodloužit kvalitní část života, protože zpomalí množení viru HIV v organismu. Pacienti musí léky užívat denně po zbytek života. A to nikoli jeden, ale hned kombinaci několika léků, protože proti jednomu druhu medikamentu by si virus rychle vytvořil rezistenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…