HK ČR: České firmy se potýkají s problémem uznávání výrobků v Evropě

30.03.2015 17:58

Některé členské země Evropské unie neuznávají certifikáty na výrobky českých zkušeben a exportéři tak musejí v každé této zemi získávat další, které jsou často dražší než celé zkoušky v České republice.

HK ČR: České firmy se potýkají s problémem uznávání výrobků v Evropě
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Podle podnikatelů a firem za těmito nároky zemí stojí snaha chránit své domácí výrobce. Vyplývá to z rychlého průzkumu na téma Reálné překážky na vnitřním trhu EU z pohledu českých podnikatelů, který aktuálně provedla Hospodářská komora České republiky mezi svými členy.

O negativní zkušenost s nerovným postavením na vnitřním trhu Evropské unie se podělilo přes šest desítek českých firem. Upozorňují, že stále ještě existují značné rozdíly v normách a předpisech upravujících kvalitu výrobků, zemědělských produktů i používaných technologiích. Například v oblasti schvalování PE materiálů pro výrobu tlakových trubek existují určitá omezení v uznávání certifikátů EU – např. certifikát ITC není uznáván ve státech západní Evropy, třeba Skandinávské země uznávají pouze vlastní certifikáty, přitom v podstatě vycházejí ze stejných evropských norem.

Také zákazníci a partneři českých podnikatelů vznášejí požadavek třeba na certifikaci výrobků TUV, srovnatelnost certifikátů vydaných v českém Elektrotechnickém zkušebním ústavu (EZÚ) nechápou. Podnikatelé jmenovitě zmínili například Německo, Rakousko a Francii, které vyžadují specifické národní odchylky od evropských norem.

„Naše výrobky – pálené cihly – nemůže v Rakousku nebo Německu firma použít, ani kdyby stavebníkem byla česká firma a stavěla objekt pro sebe. Tyto státy mají své specifické požadavky na certifikace a nepostačí tedy ani naše prohlášení o vlastnostech podle českých a evropských norem. Přitom němečtí a rakouští výrobci mohou prodávat u nás bez omezení,“ uvedl v průzkumu Hospodářské komory ČR jeden ze zástupců stavebních společností.

Podle podnikatelů za tím stojí často jen cechovní ochrana trhu a regulace dovozu výrobků. Evropská legislativa by podle podnikatelů měla zajistit, aby schválení uvedení výrobku na trh v jedné členské zemi Evropské unie automaticky platilo i v ostatních státech EU bez výjimek a nacionálních bariér.

Na snahy některých členských zemí vytvářet pro české podnikatele překážky na vnitřním trhu EU upozorňuje Hospodářská komora České republiky také v souvislosti se zavedením minimální mzdy i pro zaměstnance českých dopravců. V polovině března mj. apelovala na ministra dopravy Dana Ťoka, aby protekcionistické kroky v oblasti sociálních předpisů některých členských zemí, jako zavádění minimální mzdy nebo nepřiměřené pokutování za výkon předepsaného týdenního odpočinku v kabině vozidla, rezolutně odmítla. V opačném případě hrozí, že čeští dopravci budou postupně vytlačováni z dalších trhů. Obavy z rozšíření uplatňování německé minimální mzdy mají podle průzkumu Hospodářské komory ČR k překážkám na vnitřním trhu EU zástupci i dalších odvětví, například výstavářské firmy.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…