HK ČR: České hospodářství je ve výborné kondici, stát by měl snížit celkové zatížení práce

08.06.2015 18:48

Dnes zveřejněná čísla ČSÚ o výsledcích průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu v dubnu a květnová čísla z Úřadu práce o nezaměstnanosti svědčí o stále se zlepšující kondici českého hospodářství.

HK ČR: České hospodářství je ve výborné kondici, stát by měl snížit celkové zatížení práce
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Podle Hospodářské komory ČR je země na počátku hospodářského růstu, dobrý výhled očekává i na další měsíce. Vláda by toto období měla využít k reformám, ke snížení státního dluhu a ke snížení celkového zatížení práce v zemi, které je jedno z nejvyšších ve světě.

Průmyslová výroba sice v dubnu zpomalila meziroční růst na 4,3 % z březnových revidovaných 6,3 %, tento handicap je však pouze optický a smazává jej vysoká srovnávací základna loňského roku. Navíc meziměsíčně průmyslová výroba stoupla o slušných 0,8 %. Za velmi slibný je nutné považovat i vývoj nových zakázek. Ty sice v dubnu meziročně rostly o „pouhých“ 6,1 %, ale i zde je nutné vzít v úvahu vysokou loňskou srovnávací základnu (+ 14,3 %). Větší nárůst zaznamenaly zakázky v tuzemsku (vzrostly o 8,7 %), což ve spojení s růstem stavební výroby (meziročně plus 10,2 %), který dominoval zejména inženýrskému stavitelství, vypovídají o oživení infrastrukturních projektů, doprovázejících oživení.

Hlavním tahounem průmyslové výroby v dubnu zůstává automobilový průmysl. Pro stabilnost pozitivního výhledu hovoří i vzestupný vývoj průmyslové výroby v Německu, největšího obchodního partnera českého průmyslu zaměřeného na výrobu dopravních prostředků.

Nejnovější výsledky ve spojení se snižujícím se počtem nezaměstnaných potvrzují, že české hospodářství je na vzestupu. Zaměstnavatelé jsou ale v České republice zatíženi vysokými odvody, cena práce je tak pro ně vysoká, což brzdí hospodářský růst a snižuje konkurenceschopnost českých podniků a České republiky. Vláda by podle Hospodářské komory proto měla přistoupit k reformním krokům, které povedou k tomu, že celkové zatížení práce se sníží. Nejlépe se takové reformy začínají dělat právě v době hospodářského růstu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…