HK ČR: Dílny se vracejí do škol

22.09.2016 9:09

Žáci ze základních škol na Praze 9 budou mít zatím jako jediní v hlavním městě možnost naučit se pod odborným dohledem zkušených mistrů pracovat s řemeslnickým nářadím.

HK ČR: Dílny se vracejí do škol
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Předmět polytechnická výchova, tedy „dílny“, které jsou dobře známé rodičům či spíše prarodičům dnešních školáků, je zařazen povinně do osnov již v tomto školním roce 2016/17.

Výuka bude probíhat ve Střední odborné škole stavební a zahradnické na Jarově formou odpoledního čtyřhodinového studia. Škola vychovává budoucí malíře, truhláře, zahradníky, zedníky, kominíky, kamnáře a další.

„Základní školy už dnes nemají potřebné vybavení a prostory, v nichž by mohla polytechnická výchova probíhat. Na Jarově všechno je a mistři, kteří zde učí, výuku školáků povedou,“ vysvětluje, jak se zrodil nápad učit „dílny“ přímo u fachmanů, autor myšlenky -  předseda představenstva Hospodářské komory hl.m. Prahy Roman Pommer.

“Od počátku svého působení ve strukturách Hospodářské komory ČR, tedy i jako viceprezident republikové komory a zástupce řemeslných cechů, systematicky podporuji projekt Řemeslo žije!, který má děti přitáhnout ke studiu technických oborů a řemesel. Jedním z jeho cílů je i návrat předmětu „dílny“ do škol,“ dodal Pommer.

Radní MČ Prahy 9 Ing. Zdeněk Davídek, ředitelé základních škol a SOU Jarov se na společné schůzce se zástupci Hospodářské komory hl.m. Prahy dohodli i na dalších „řemeslných aktivitách“:

„V rámci projektu „Kdo umí, ten umí…“ jsme se školou na Jarově domluvili i otevření zájmových kroužků pro žáky 6. a 7. tříd všech pražských základních škol, tedy nejen těch z „devítky“. Kroužky se budou konat v pondělí a ve středu od 15:00 hodin, povedou je fachmani z řemeslných cechů. V plánu je zatím 12 setkání, kde se děti budou věnovat řemeslům malíř-lakýrník, instalatér, kamnář, kominík, zedník a obkladač a truhlář,“ řekla Ing. Barbora Kafková, projektová manažerka Řemeslo žije!, díky kterému se snad povede zatraktivnit řemesla a technické obory teenagerům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…