HK ČR: Drtivá většina zaměstnavatelů letos zvyšovala mzdy. Budou v tom pokračovat i v roce 2018

14.09.2017 11:48

Ještě na začátku letošního roku více než polovina zaměstnavatelů avízovala, že letos přidá svým zaměstnancům na mzdách. Ve skutečnosti mzdy zvýšilo na 75 procent všech podniků v České republice. Vyplývá to z nejnovější ankety Hospodářské komory mezi zaměstnavateli.

HK ČR: Drtivá většina zaměstnavatelů letos zvyšovala mzdy. Budou v tom pokračovat i v roce 2018
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Zaměstnanci si polepšili nejčastěji o 5 a více procent. Více než 7procentní nárůst mezd hlásí dokonce každá šestá firma v zemi. Zaměstnavatelé se ale nadále potýkají s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, obsazovat pracovní místa se v současnosti daří nejlépe firmám v Jihomoravském kraji a na Vysočině. Přesto firmy v ČR hlásí na 200 tisíc neobsazených míst. Z ankety Hospodářské komory ale také vyplývá, že zaměstnavatele dusí vysoké mzdové náklady, pro rok 2018 to za větší hrozbu pro rozvoj firem označilo více zaměstnavatelů než letos.

Přesto ještě v letošním roce vyplatí svým zaměstnancům 13. mzdu nebo odměnu v podobné výši více firem než vloni. Zatímco na konci roku 2016 takto odměňovalo své zaměstnance 39 procent firem, letos jich bude více. Třináctých platů se dočkají hlavně zaměstnanci středně velkých firem.

Hospodářská komora také zjišťovala, jak se bude vyvíjet trh práce do konce roku a mzdy zaměstnanců v soukromém sektoru v roce 2018. Případné propouštění připouští 7 procent firem, nabírat chtějí zejména firmy nad 250 zaměstnanců. Většina firem bude zvyšovat mzdy i v roce 2018, třetina zaměstnanců si polepší o více než pět procent. Žádná firma přitom nepředpokládá, že by musela mzdy snižovat.

Aby si zaměstnance firmy udržely nebo v lepším případě získaly nové, rozšíří nabídku zaměstnaneckých benefitů. Většinou přidají několik placených dní dovolené, sick days, častěji se začal objevovat náborový příspěvek a příspěvek na dojíždění.

Nedostatek kvalifikované pracovní síly, náklady na mzdy a administrativní zátěž budou podle podnikatelů největšími překážkami, se kterými si budou muset v roce 2018 poradit. Do ankety se zapojilo 429 podnikatelských subjektů napříč kraji a odvětvími, převážně mikro a malé podniky do 50 zaměstnanců. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…