HK ČR: Jednotné povolovací řízení je jedinou cestou k funkční změně systému povolování staveb

04.09.2014 9:21

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) chápe nutnost přijetí návrhu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), jež dnes schválila vláda, nicméně trvá na tom, že v daném zákoně je nutné provést zásadní procesní změny.

HK ČR: Jednotné povolovací řízení je jedinou cestou k funkční změně systému povolování staveb
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

HK ČR dlouhodobě deklaruje svojí pozici k novelizaci zákona EIA a svou představu cílů, kterých by legislativa v oblasti povolování staveb měla dosáhnout. Jde nám především o maximální zjednodušení, zrychlení a zefektivnění správních procesů v oblasti povolování staveb, což představuje zavedení jednotného správního řízení a jednoho správního povolení. Jednotné povolovací řízení by integrovalo všechna potřebná řízení (EIA, územní řízení, stavební řízení, řízení o integrovaném povolení, řízení dle zákona o ochraně přírody a krajiny a další řízení dle složkových zákonů) a výsledkem by bylo jedno povolení k realizaci.

Potřeba vzniku jednotného povolovacího řízení je jedinou cestou, jak dosáhnout skutečně plnohodnotné a funkční změny celého systému. Tento koncept se již osvědčil v zahraničí a proto je třeba diskuzi a přípravu směřovat ke sjednocení konkrétních představ jednotlivých zainteresovaných subjektů a resortů, přičemž věcná a korektní komunikace významným způsobem přispěje k tomu, aby se termín účinnosti od 1. 1. 2016, stal termínem reálným.

Schválením zákona EIA dnes sice vláda zajistila zastavení infrigementu a odvrácení rizika sankcí, nicméně při pohledu do budoucna považujeme za nezbytnou změnu povolovacího řízení, která by zajistila stabilitu a podporu dalšího růstu české ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…