HK ČR: K problematice růstu minimální mzdy a nerovnosti platů mužů a žen

21.06.2016 16:37

Reakce HK ČR na dnešní tiskový výstup ČMKOS k problematice růstu minimální mzdy a nerovnosti platů mužů a žen

HK ČR: K problematice růstu minimální mzdy a nerovnosti platů mužů a žen
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Hospodářská komora ČR se domnívá, že požadavky na zvyšování minimální mzdy je nutné odpolitizovat. S tím souvisí také nastavení nového způsob jejího určování, a to ve vztahu k reálnému výkonu národní ekonomiky a s ohledem na budoucí vývoj hospodářství. Zvyšování mezd bez důkladné analýzy jejího předchozího navyšování totiž může v konečném důsledku uškodit právě zaměstnancům, kteří tuto mzdu pobírají. „Jenom firmy ví nejlépe, kdy svým zaměstnancům přidat, a pravidelně to také dělají. Skokové zvyšování platů může zabránit zaměstnavatelům v nabírání nových pracovních sil,“ doplňuje prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Podle viceprezidentky HK ČR Ireny Bartoňové Pálkové není řešením nerovnosti mužských a ženských platů vyhlašování nových kampaní a sešněrovávání zaměstnavatelů dalšími úpravami zákoníku práce. HK ČR na rozdíl od ČMKOS prosazuje postupné zapojování rodičů malých dětí do pracovního procesu. Několikaletá izolace rodičovské dovolené je totiž častým důvodem pro nižší plat. „Matky by měly mít možnost využít tzv. malé dětské skupiny, dětské školky či jesle. Dalším z předpokladů postupného zapracování je nepokládání dalších překážek práci z domova,“ upřesňuje Bartoňová Pálková. Flexibilita zaměstnávání může pomoct nejenom ženám, ale také nezaměstnaným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…