HK ČR: Návrh zákona o prodejní době je neliberálním zásahem do podnikání

09.12.2014 20:41

Senátní návrh zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě (tisk č. 275), který má dnes v 1. čtení projednat Poslanecká sněmovna, považuje Hospodářská komora České republiky (HK ČR) za bezúčelný.

HK ČR: Návrh zákona o prodejní době je neliberálním zásahem do podnikání
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Již při srpnovém projednávání zákona vládou HK ČR upozorňovala, že jakákoliv regulace prodejní doby zákonem je neodůvodněným zásahem státu do soukromoprávních vztahů podnikatelských subjektů.

Omezení prodeje, jak jej navrhuje projednávaná předloha, zasahuje provozovny větší než 200 m2, čili se vztahuje především na velké řetězce. Taková regulace je s přihlédnutím na skutečnost, že do zmiňované metrážní kategorie spadá více jak 80 % obchodů v Česku z našeho úhlu pohledu diskriminační. Zákon, tak jak je předkládán, nechrání nejen podnikatele, ale ani zaměstnance a v konečném důsledku ani spotřebitele.

V době, kdy podnikatelé z řad členů HK ČR zlepšují svůj ekonomický výhled pro nadcházející období mj. i díky zvyšujícím se maloobchodním obratům a HDP meziročně vzrostl, nepovažujeme přijetí takového návrhu zákona za šťastné řešení. Důležitým dopadem normy, který nelze ignorovat, je také reálně hrozící prohloubení nezaměstnanosti, a to především v segmentu sezónních prací – hrozí snížení počtu pracovních míst a mezd zaměstnanců pobírajících příplatky za práci o svátcích a v noci, a to včetně zhoršení zaměstnatelnosti studentů a dalších ohrožených skupin na trhu práce. Neoddiskutovatelný je i dopad na oblast cestovního ruchu, turisté se totiž nepohybují pouze v oblasti letišť či vlakových a autobusových nádraží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…