HK ČR: Podnikatelé by neměli platit státu daň předtím, než dostanou zaplaceno za svou práci

12.06.2013 19:24

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) lobbovala v EU za změnu směrnice o DPH, která by umožnila podnikatelům využívat tzv. hotovostní účetnictví, tedy systém odvodu daně z přidané hodnoty (DPH) daňovým subjektem, až po obdržení platby za své zdanitelné plnění. Přijetím novelizované evropské směrnice 2010/45 v červenci 2010 byla tato možnost členským státům poskytnuta a HK ČR usilovala o její zavedení do naší daňové legislativy.

HK ČR: Podnikatelé by neměli platit státu daň předtím, než dostanou zaplaceno za svou práci
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

HK ČR proto oceňuje, že její volání po změně zákona o DPH dnes veřejně podpořili poslanci Michal Babák a Radim Fiala spolu se senátorem Tomiem Okamurou, kteří předložili paragrafové znění novely zákona o DPH a budou se snažit tuto změnu prosadit napříč sněmovním spektrem.

Novela zákona by měla ulehčit život malých a středních podniků, které se v důsledku nutnosti uhradit DPH i z nezaplacených faktur mohou dostat do platební neschopnosti. V této souvislosti HK ČR rovněž volá po urychlení transpozice Směrnice o opožděných platbách, která stanoví termíny 30 (v některých případech 60) dnů pro úhradu faktur státní a veřejnou sférou vůči podnikatelům.

Na dnešní tiskové konferenci s poslanci Babákem a Fialou, v čele se senátorem Okamurou, zástupce HK ČR Ivan Voleš rovněž vyjádřil  podporu HK ČR návrhu uvedených poslanců a senátora Okamury na zrušení ručení daňových poplatníků za neodvedení DPH jejich dodavateli, které je podle nich projevem zbavování odpovědnosti státu za výběr daní a přenášení této odpovědnosti na firmy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…