HK ČR: Podnikatelé mířící do Íránu jednali s náměstkem íránského ministra

03.09.2014 16:31

Zástupci českých firem v čele s prezidentem Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Vladimírem Dlouhým se dnes v Praze setkali s náměstkem ministra zahraničních věcí Íránské islámské republiky Majidem Takhtem Ravanchim, aby společně diskutovali o možnostech vzájemné obchodní výměny. Setkání se uskutečnilo 10 dní před ohlášenou historicky první podnikatelskou misí do Íránu, kam HK ČR vypraví více jak 20 zástupců podniků.

HK ČR: Podnikatelé mířící do Íránu jednali s náměstkem íránského ministra
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Írán patří k zemím, které HK ČR chce českým firmám nabídnout jako alternativní destinaci pro export v souvislosti s aktuální situací ve vztahu k Rusku, resp. Ukrajině. Přestože i v Íránu platí sankční režim, íránská strana projevuje o nesankcionované české výrobky a služby velký zájem. HK ČR tohoto zájmu chce využít ve vymezeném rámci platných opatření. Důkazem toho je mj. i dlouhodobě plánovaná a historicky první podnikatelská mise do Íránské islámské republiky ve dnech 13. - 17. září 2014, kterou HK ČR realizuje za podpory Ministerstva zahraničních věcí ČR. Íránský trh totiž pro české podniky skýtá nemalé obchodní příležitosti, navíc je v souvislosti s aktuálním vývojem předpoklad zmírňování sankcí, k revizi by mělo dojít v listopadu t.r..

„Čeští podnikatelé jsou připraveni být ve správný čas na správném místě,“ řekl na setkání s íránským náměstkem ministra prezident Dlouhý a pokračoval: „V případě, že dojde k uvolnění sankčního režimu, bude opravdu důležité být na tomto trhu jako první, navíc české firmy mají Íránu a celé Střední Asii mnoho co nabídnout. Máme i na co navazovat, vždyť Írán a Českou republiku pojí historické obchodní vazby, stojící na pevných základech vybudovaných v 60. a 70. letech minulého století.“ Připravenost na vzájemnou kooperaci ostatně záhy potvrdil i náměstek Ravanchi: „Věříme, že jednání o zmírnění sankcí dokončíme v následujících třech měsících. V souvislosti s tím hodláme započít rozsáhlou diverzifikaci trhů a investic. Z oborů se jako atraktivní jednoznačně rýsuje vzájemná kooperace při budování dopravní infrastruktury, ochrany životního prostředí a velmi perspektivním odvětvím je i automobilový či farmaceutický průmysl.“ Při setkání s členy podnikatelské mise mířící do Íránu náměstek Ravanchi nastínil i zájem o kooperaci na poli vědeckého výzkumu a nanotechnologií: „S českými firmami jsme připraveni sdílet naše poznatky a zkušenosti z tohoto pro byznys velmi zásadního oboru.“

Delegaci náměstka ministra zahraničních věcí Íránu na setkání s podnikateli doprovodil i chargé d‘affaires Velvyslanectví Íránské islámské republiky v Praze Gholam Reza Derikvand. Za HK ČR se po boku prezidenta zúčastnil viceprezident Bořivoj Minář a předseda Zahraniční sekce Ilja Mazánek, který českou podnikatelskou misi do Íránu vede. Firmy se měly možnost krátce představit a nastínit svá očekávání od účasti v misi. Jejich vystoupení bylo z íránské strany hodnoceno velmi pozitivně a naopak české firmy ocenily možnost prezentovat své plánované aktivity náměstkovi Ravanchimu a prezidentovi Dlouhému. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…