HK ČR: Podnikatelé se dnes vrací z Gruzie a Arménie. Řada z nich si z mise přiváží konkrétní kontrakty

12.02.2016 13:12

Podnikatelé se dnes vrací z podnikatelské mise v Gruzii a Arménii. Na cestě doprovázeli ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. V obou zemích HK ČR uspořádala úspěšná podnikatelská fóra.

HK ČR: Podnikatelé se dnes vrací z Gruzie a Arménie. Řada z nich si z mise přiváží konkrétní kontrakty
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Gruzie:

Více než stovka gruzínských firem dorazila ve středu na jednání s českými firmami v Tbilisi, kde HK ČR uspořádala podnikatelské fórum. Gruzie se představila jako země se stabilním bankovním sektorem a s nabídkou konkrétních investičních příležitostí zejména v oborech energetiky, infrastruktury, zemědělství, potravinářství či například chemického průmyslu. „Gruzie je již z historického hlediska naším tradičním partnerem. Proto jsem rád, že jsou v naši delegaci firmy jako např. Škoda Vagonka, Škoda Electric, PSJ, ICZ, Škoda Praha, Bonatrans group a mnoho dalších, které sem přijíždějí s nabídkou konkrétní spolupráce. Je mi také proto potěšením, že dnes mohu podepsat s našim partnerem – Gruzínskou obchodní a průmyslovou komorou Memorandum o spolupráci," uvedl ve svém vystoupení viceprezident HK ČR Bořivoj Minář.

•  „Jednali jsme s generálním ředitelem gruzínských drah ohledně dodávek 45 kusů elektrických lokomotiv pro gruzínské dráhy,“ informoval Viktor Vachata, manažer prodeje Škoda Electric.

• „Tématem našich jednání byla nejen distribuce našeho piva, ale i možnost investice do výstavby pivovaru. Byli jsme si prohlédnout již konkrétní pozemky pro tento účel,“ řekl majitel pivovaru Svijany Miroslav Kučera.

• „Našli jsme zajímavého partnera, který vybudoval nové říční spojení Passau, Constanta s propojením na Potty (gruzínsky přístav), což je dobrá zpráva pro naše české zákazníky,“ uvedl Petr Mikel, marketingový  manažer logistické firmy EGT Express CZ.

Arménie:

Na podnikatelské fórum, které HK ČR uspořádala v Arménii, dorazilo rovněž přes sto potencionálních partnerů. Ministr ekonomiky Arménie, který na fóru rovněž vystoupil, ocenil velmi dobré historické vztahy s Českou republikou, vynikající zvuk českých výrobků a poukázal na vstřícné podmínky pro zahraniční investory.  
• „Firma Bonatrans v Arménii jednala o možnosti dodávek železničních kol a kol pro dopravní podnik v Jerevanu,“ říká její manažer Pavel Kufa.

• Společnost Mautilus  vedla jednání s arménskými televizními stanicemi, které spustily digitální vysílání o dodávce HBBTV technologií. „Tato jednání jsou součástí dlouhodobého plánu expanze na Balkán a do zemí bývalého Sovětského svazu,“ informoval Petr Mazanec, jednatel společnosti.

Dnešní den podnikatelé zakončí prohlídkou arménské jaderné elektrárny. I zde se totiž nabízí potencionální možnosti spolupráce s vybranými českými firmami.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…