HK ČR: Podnikatelé se vrátili z první novodobé podnikatelské mise na Kubě

17.10.2015 8:20

Přes dvě desítky zástupců českých firem se ve čtvrtek ve večerních hodinách vrátily z první „otvírací“ podnikatelské mise na Kubě, kterou organizovala Hospodářská komora České republiky ve spolupráci s Česko-slovensko-kubánskou smíšenou hospodářskou komorou. Zástupci firem do této karibské země doprovodili náměstka ministra zahraničních věcí ČR Martina Tlapu.

HK ČR: Podnikatelé se vrátili z první novodobé podnikatelské mise na Kubě
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Věřím, že tato první novodobá mise českých podnikatelů na Kubu je začátkem obnovy úspěšné obchodní spolupráce obou zemí,“ prohlásil prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý během kubánsko-českého podnikatelského fóra, jehož se v Havaně účastnilo spolu s náměstkem ministra zahraničí Martinem Tlapou přes dvě desítky zástupců českých firem.

Fórum, na kterém vystoupil také prezident Obchodní komory Kubánské republiky Orlando Hernández Guillén nebo náměstkyně ministra zahraničního obchodu a investic Kuby Ileana Núňez, umožnilo českým firmám zmapovat si situaci a možnosti obchodní spolupráce. Českým firmám byl blíže představen mimo jiné investiční zákon a zvláštní rozvojová zóna Mariel. O zkušenosti při obchodování s Kubou se podělil také během setkání s českými firmami představitel společnosti SIMPLEX CZ Ladislav Starka. Ta na Kubu vozí potravinářské produkty jako chmel či sušené mléko už od roku 2001.

„Prostor pro české podnikatele na Kubě je a je také na co navazovat. Ale působí tam i velká konkurence,“ mírní nadšení Dlouhý s tím, že na Kubě vyjednávala už také slovenská výprava v čele s premiérem Robertem Ficem nebo francouzský prezident François Hollande, který přivezl na Kubu přes 200 zástupců firem. Dlouhý upozornil, že pro české podnikatele bude klíčová role kubánské obchodní komory. „V průběhu veletrhu FIHAV jsou každoročně vypsány projekty, do kterých se firmy mohou zapojit, a to právě prostřednictvím kontaktování místní Obchodní komory Kuby,“ uvedl.

Podnikatelé si misi a obchodní setkání na Kubě pochvalovali. „Díky podnikatelskému fóru jsem získal potřebné informace a kontakty, abychom mohli na Kubě začít podnikat,“ uvádí za společnost Alagia její jednatel Alessandro Alagia, který svůj podnikatelský záměr na Kubě projednával mimo jiné také se zástupci ministerstva pro turistiku, předsedou cestovní a řetězcové organizace a zástupci velkých hotelových skupin. Podobně hovoří také obchodní ředitel strojírenské skupiny vyvíjecí a vyrábějící mechanické převodovky a ozubená kola Wikov Industry Ondřej Soukup: „Získali jsme řadu nových kontaktů a dokonce i příslib první poptávky na náhradní díly pro místní železnice,“ poznamenal.

Kubu ale čeká ještě dlouhá cesta. Nová pravidla investic, která na podnikatelském fóru prezentovali zástupci kubánské vlády, dávají sice českým firmám šanci podílet se na otevírání kubánské ekonomiky světu, podle ekonoma a prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého by ale země pro úspěšnou ekonomickou reformu potřebovala především zajištění mezinárodních finančních institucí. „Potom je potřeba liberalizovat ceny, sjednotit kurzy měn a udělat směnitelné peso. Zároveň musí alespoň v oblasti malých a středních podniků připustit daleko větší zastoupení soukromého sektoru,“ tvrdí Dlouhý, podle něhož může Česká republika poskytnout Kubě své zkušenosti, které před čtvrtstoletím získala při přechodu ze státem řízené ekonomiky na liberální.

Kuba nabízí podle Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) velkou šanci pro české exportéry stejně jako Írán. V případě pojišťování exportu na Kubu EGAP uplatňuje specifický režim, kdy stále ještě řeší staré pohledávky a nové pojištění se poskytuje v návaznosti na splácení starých dluhů. „Nicméně v rámci tohoto režimu EGAP v posledních čtyřech letech pojistil český export za 24 milionů EUR, tedy téměř 650 milionů korun.  Tento vývoz byl především ze dvou odvětví – šlo o energetiku a o dodávky zemědělských produktů, především export pšenice, sladu a chmele,“ dodal generální ředitel EGAP Jan Procházka, který zároveň potvrdil, že i z jednání přímo na Kubě plyne evidentní zájem především o tyto dva sektory.

Mezi firmami, které se na Kubu s Hospodářskou komorou ČR vypravily, se objevil například výrobce zdravotnické techniky Linet, zastoupeny byly i další obory prostřednictvím firem RS Dynamics, Anderson, Silvaplana se, Ariete, Chemical Solutions nebo třeba Artline.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…