HK ČR: Podnikatelská delegace Hospodářské komory doprovodí ministra zahraničí do Kataru a Bahrajnu

26.10.2019 12:07

Podnikatelská fóra a dvoustranná obchodní jednání připravuje Hospodářská komora České republiky v katarském hlavní městě Dauhá a bahrajnské Manamě. Akce proběhnou během pracovní cesty ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka do zemí Perského zálivu v příštím týdnu.

HK ČR: Podnikatelská delegace Hospodářské komory doprovodí ministra zahraničí do Kataru a Bahrajnu
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Hospodářská komora usiluje o to, aby se v souvislosti s blížícím se fotbalovým mistrovstvím světa v Kataru v roce 2022 zviditelnily na tomto mimořádně náročném trhu špičkové české výrobky, český design a celosvětově věhlasné služby, mezi nimi také české lázeňství. Do jedné z nejbohatších zemí světa proto v pondělí dopoledne odletí 20členná podnikatelská delegace složená z firem působících v oblastech lázeňství, výroby českých designových svítidel na míru, letecké dopravy, ale i třeba investic, právních služeb a stavebnictví.

Katar kvůli šampionátu v kopané nastartoval mohutný investiční boom s hodnotou přes 220 mld. amerických dolarů na projekty v dopravě, energetice, vodním hospodářství a bydlení. Jde například o vybudování národního železničního systému včetně metra za 25 mld. dolarů, rozšíření letiště na kapacitu 50 mil. cestujících ročně za 10 mld. dolarů, rozšíření kapacity přístavu nebo přemostění zálivu v hlavním městě. Čeští dodavatelé by se v této zemi proto mohli uplatnit také subdodávkami stavební, osvětlovací a klimatizační techniky, chladících zařízení, elektrických rozvodů, ocelových konstrukcí nebo osobních i nákladních výtahů.

Podnikatelé nejprve navštíví Katarský technologický park a poté si prohlédnou katarská sportoviště, na kterých se mistrovství světa ve fotbale uskuteční. Středeční podnikatelské fórum, po kterém budou následovat dvoustranná obchodní jednání mezi českými a katarskými firmami, zahájí ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček a viceprezident Hospodářské komory Bořivoj Minář.

Delegace poté přeletí do Bahrajnu, v jehož hlavní městě Hospodářská komora České republiky organizuje mimo jiné také setkání s vedením Bahrajnské obchodní a průmyslové komory. Podnikatelé do ČR přiletí ve čtvrtek v nočních hodinách.

Třímilionový Katar je jedním z nejbohatším států světa s ekonomikou dominantně orientovanou na těžbu, zpracování a export ropy a zemního plynu. České firmy do Kataru vyváží zboží za 2 mld. korun ročně, převážně stroje pro automatické zpracování dat, snímače, ventily, svítidla a stavební techniku. Z Kataru se do ČR dováží převážně nezpracovaný hliník, různé polymery a měřicí přístroje za 272 milionů korun.

Velký obchodní potenciál pro české firmy skýtají také masivní investice do veřejného zdravotnictví s cílem rozšířit lůžkové kapacity státních nemocnic.

Rovněž ekonomika malého ostrovního státu Království Bahrajn je postavená na těžbě ropy, zároveň je důležitým mezinárodním obchodním a bankovním centrem Blízkého východu a jednou z nejvyhledávanějších turistických destinací v Perského zálivu.

V roce 2018 dosáhl vzájemný obchod mezi ČR a Bahrajnem hodnoty 51 mil. amerických dolarů, což představuje meziroční nárůst o více než 20 %. Vývoz českých firem do Bahrajnu vzrostl skoro o třetinu na 33,5 mil. amerických dolarů. Do země vyváží hlavně automobily, ferovanad, rozvaděče, čerpadla a svítidla. Z Bahrajnu se do ČR dováží hlavně slitiny hliníku a různé textilní výrobky nebo parfémy.

Do podnikatelské mise se mohla u Hospodářské komory přihlásit kterákoli česká firma se zájmem o trhy Blízkého východu bez ohledu na předmět podnikání, velikost nebo region, v němž působí. Náklady spojené s organizací mise stejně jako u kterékoli jiné cesty zajišťované Hospodářskou komorou si hradí sami podnikatelé, tzn. včetně ubytování, podílejí se nákladech na místní transfery, catering, pronájem konferenčních prostor a jednacích místností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…