HK ČR: Podpis sektorové dohody pro obor strojírenství v Královéhradeckém kraji

24.06.2014 21:39

Bez kvalifikovaných odborníků firmy neobstojí. Kvalita vzdělávání je stále významnějším tématem z pohledu konkurenceschopnosti firem. Zástupci zaměstnavatelů, vzdělavatelů i státní správy, kteří se rozhodli hledat společné cesty k řešení kvality odborného vzdělávání, se sešli v Hradci Králové u příležitosti podpisu Sektorové dohody pro obor strojírenství.

HK ČR: Podpis sektorové dohody pro obor strojírenství v Královéhradeckém kraji
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Setkání zaměstnavatelů, vzdělavatelů i představitelů kraje, podpořili svou účastí Lubomír Franc, hejtman Královéhradeckého kraje, Marie Bílková, generální ředitelka ÚP ČR, Eduard Muřický, ředitel sekce průmyslu MPO ČR a Petr Bannert, ředitel odboru středního vzdělávání MŠMT.  Zástupce zaměstnavatelů reprezentovali Bohdan Wojnar, člen představenstva Škoda Auto, a.s., Zdeněk Somr, viceprezident HK ČR a Zdeněk Liška, generální ředitel SP ČR.

„Pro Královéhradecký kraj je Sektorová dohoda důležitým prvkem v procesu podpory rozvoje technického odborného školství. Víme, že trh práce postrádá hlavně absolventy tříletých učebních technických oborů. Snažíme se proto sami žáky motivovat formou zásluhových stipendií, zřídili jsme Centra odborného vzdělávání, podporujeme soutěže odborných dovedností. Dohoda nám ale pomůže ještě lépe propojit teorii s praxí, což považuji pro budoucnost technických oborů za stěžejní,“ uvedl ve svém vystoupení hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Záštitu nad Sektorovou dohodou strojírenství v Královéhradeckém kraji převzal ministr průmyslu a obchodu ČR Jan Mládek, a to společně s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou-Tominovou.

Cílem Sektorové dohody v oboru strojírenství v Královéhradeckém kraji je zlepšování podmínek pro výuku technických oborů včetně zvyšování motivace žáků ke vzdělávání se v těchto oborech. Hlavními tématy jsou spolupráce základních škol se středními školami technického zaměření a zaměstnavatelskou sférou, jakož i posílení dalšího vzdělávání pro potřeby strojírenského průmyslu.

„Zaměstnavatelé již velmi citelně pociťují dopady populační propasti, znásobený nezájmem o technické obory.  Jediná možná cesta, jak zkvalitnit připravenost žáků a učňů technických škol podle požadavků zaměstnavatelů je, přenést praktickou odbornou výuku do firem v co nejširší možné míře,“ uvedl na setkání viceprezident HK ČR Zdeněk Somr.  „Nicméně kromě počátečního vzdělávání nesmíme zapomínat ani na možnosti kvalifikování dospělých.  I lidé s praxí mají často velký problém s novým uplatněním, protože pro dnešní požadavky zaměstnavatelů nejsou dostatečně kvalifikovaní,“ dodal.

Vznik sektorové dohody pro strojírenství iniciovali zástupci společnosti Škoda Auto a.s. na základě pilotního projektu v jihočeském kraji, který byl realizován v roce 2012 Sektorovou radou strojírenství. „Nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců v technických oborech přestavuje velkou výzvu pro všechny výrobní podniky,“ říká Bohdan Wojnar, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast HR management a viceprezident Sdružení automobilového průmyslu. „Abychom tomu mohli aktivně čelit, výrazně rozšiřujeme spolupráci se školami. Sázíme přitom na ještě intenzivnější interakci mezi teorií a podnikovou praxí,“ prohlásil Wojnar.

Na východě Čech se připojili také další významní zaměstnavatele regionu, jako např. AMMANN Czech Republic, a.s., Farmet a.s., ZPA Smart Energy a.s.  společně  se středními odbornými školami z celého kraje.  Zaměstnavatelé se školami hrají ve všech připravovaných aktivitách hlavní roli, nicméně nepostradatelnými partnery jsou představitelé Královéhradeckého kraje v pozici zřizovatelů škol, jakož i pobočky úřadů práce v celém kraji. K  aktivitě se dále připojili střešní zástupci zaměstnavatelů HK ČR a SP ČR, MPSV, MŠMT a Národní ústav pro vzdělávání. 

Podpisem sektorové dohody stvrdili v závěru setkání všichni přítomní svůj zájem, aktivně se zapojit do navržených aktivit. Nyní je před nimi naplňování společných úkolů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …