HK ČR: Podpůrný program Brána do Persie pomáhá pronikat na íránský trh

07.04.2016 21:16

Zájem českým firem o podporu Hospodářské komory ČR (HK ČR) při rozvíjení obchodu s Íránem je enormní. Potvrzuje to i nově otevřený program Brána do Persie, do něhož se začaly hlásit první firmy, banky a investiční fondy. HK ČR pro podnikatele organizuje také hned dvě podnikatelské mise do Íránu.

HK ČR: Podpůrný program Brána do Persie pomáhá pronikat na íránský trh
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Íránský trh s 80 miliony spotřebiteli české firmy láká. Do nově otevřeného programu podpory určené firmám se zájmem o rozvíjení obchodních vztahů s Íránem se zapojilo prvních 14 firem,“ potvrdil ředitel Zahraničního odboru HK ČR Jiří Hansl. „Jedná se o firmy například z oblastí výroby těžebních strojů, technologií pro čištění vod, protichemických výrobků, ale i z oblasti turismu či finančnictví. Některé z nich v Íránu již působí, jiné hledají v Íránu partnery třeba pro vytvoření distribučních sítí,“ doplnil Hansl.

Program, na němž Komora spolupracuje mj. s Íránskou obchodní, průmyslovou a důlní komorou, zpřístupňuje firmám kontaktní servis mezi íránskými a českými firmami, umožňuje získávat dokumenty nezbytné pro realizaci exportu, např. osvědčení o původu zboží či ATA karnety pro bezcelní přepravu výrobků na výstavy a veletrhy, nebo využívat portál www.branadopersie.cz. Web shromažďuje informace o íránském trhu nebo zprávy od zastupitelských úřadů ČR v Teheránu.

HK ČR v blízké době organizuje také dvě mise do Íránu. První z nich se uskuteční ve dnech 15. až 21. dubna. Během ní 25členná delegace převážně z oblastí důlních technologií a energetiky doprovodí do Íránu náměstka ministra zahraničních věcí Martina Tlapu. „Firmám jsme zajistili jednání s jejich íránskými protějšky v Teheránu a později v Birjandu a Tabasu, ve kterém navštíví i důl Tabas Parvadeh Coal Company (TPCC),“ potvrdil předseda Zahraniční sekce HK ČR Ilja Mazánek, který delegaci podnikatelů do Íránu povede.

Historicky první misi do Íránu v novodobé historii ČR uspořádala HK ČR ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR už v září roku 2014, čímž prolomila pomyslné tabu ještě před postupným rušením sankcí vůči Íránu. Další mise se konala o rok později poté, co s prezidentem HK ČR Vladimírem Dlouhým na půdě HK ČR projednával možnosti prohloubení obchodní spolupráce mezi Íránem a ČR íránský ministr financí a hospodářství Ali Taieb Nia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…