HK ČR: Spojené arabské emiráty jsou dnes jedním z nejsilnějších trhů pro české exportéry

21.04.2015 20:34

Automobily, digitální datové systémy, dodávky energetických zdrojů či například světoznámé české sklářství – v těchto i mnoha dalších oborech se daří českým exportérům úspěšně působit na trhu ve Spojených arabských emirátech.

HK ČR: Spojené arabské emiráty jsou dnes jedním z nejsilnějších trhů pro české exportéry
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Na rozvoji další obchodní spolupráce se dnes shodli zástupci Hospodářských komor České republiky a Dubaje, kteří se setkali na Česko-emirátském obchodním fóru v Praze.  Akce, kterou zorganizovala Hospodářská komora ČR, se zúčastnilo přes padesát zástupců českých podnikatelů. Do Prahy pak kromě ekonomického ministra Spojených arabských emirátů Sultána Al Mansouri dorazil i prezident Hospodářské a průmyslové komory Dubaje Hamad Buamin a sedm zástupců významných emirátských firem.

„Po Spojených státech amerických, Číně a Japonsku jsou Spojené arabské emiráty čtvrtým největším mimoevropským exportním trhem pro české firmy. Na blízkém východě se jedná dokonce o naše nejsilnější odbytiště,“ uvedl na pražské konferenci prezident HK ČR Vladimír Dlouhý. Český vývoz do arabských emirátů v posledních letech osciluje kolem 750 milionů amerických dolarů a stále roste. Dlouhý na konferenci, která navazuje na zimní návštěvu české obchodní delegace v Dubaji, jež se účastnil i prezident ČR Miloš Zeman či ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, upozornil na úspěšnost českého sklářství. České sklo totiž obyvatelé Dubaje denně potkávají v místních luxusních hotelech, restauracích, ale například i v dubajském metru.

„Českou republiku vidíme jako velice strategického partnera v oblasti obchodu a investic. Kromě jiných fungujících projektů oceňuji především funkční infrastrukturu mezi oběma zeměmi. Plně vytížená letecká linka Praha – Dubaj brzy oslaví pátý rok své existence,“ dodal prezident Hospodářské a průmyslové komory Dubaje Hamad Buamim. Také exportéři ze Spojených arabských emirátů zásobují český trh svými produkty, nejčastěji se jedná o hliník, plast a polyester, který je hojně využíván v místním automobilovém průmyslu.

Ekonomické vazby obou zúčastněných zemí mají dlouholetou tradici, která sahá až do sedmdesátých let minulého století. Uskupení českých podnikatelů ve Spojených arabských emirátech se v poslední době rozvíjí natolik, že v zemi dokonce vznikl Klub českých podnikatelů. Ti zde spolupracují s Velvyslanectvím České republiky v Abu Dhabi i s organizací Czech Trade. Podle účastníků pražské konference je pak existence českého podnikatelského klubu předzvěstí dalšího rozvoje česko-emirátských obchodních aktivit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…