HK ČR: Zkušenost ze zahraničí potvrzuje, že zákon o ochraně whistelblowerů neplní svůj účel

22.06.2016 15:58

HK ČR pravidelně zdůrazňuje nutnost legislativní zdrženlivosti. To platí i pro vládou dnes projednávaný návrh zákona z pera ministra Jiřího Dienstbiera o ochraně whistleblowerů (oznamovatelů korupce).

HK ČR: Zkušenost ze zahraničí potvrzuje, že zákon o ochraně whistelblowerů neplní svůj účel
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Stejné stanovisko ostatně Komora prezentovala již před třemi týdny k návrhu, který k této problematice na zasedání vlády předložil vicepremiér Andrej Babiš. Efektivní a důsledné dodržování současných pravidel je dostačující a nová právní úprava není podle HK ČR nutná. Z mezinárodních zkušeností navíc vyplývá, že zavedení zákona nemělo v zahraničí požadovaný efekt.

Ochrana oznamovatelů patří z povahy věci do veřejného sektoru, v němž je případné korupční jednání vnímáno zvlášť citlivě. Stávající právní úprava v ČR již obsahuje řadu obecných institutů, které chrání oznamovatele před odvetnými opatřeními ze strany osob, vůči nimž oznámení směřovalo. Navíc i v mezinárodním měřítku je běžnější ponechání regulace v soukromém sektoru na vůli zaměstnavatelů a jejich vnitřních předpisech. HK ČR proto jako zástupce podnikatelů doporučuje hledat řešení v důsledné a efektivní aplikaci již existujících pravidel.

Z mezinárodních přehledů jednoznačně vyplývá, že většina evropských států má problematiku whistelblowingu upravenou především v rovině tzv. soft law, tedy nezávazných doporučení. Zajímavé jsou zkušenosti například z Rumunska, Slovinska nebo Slovenska, kde přijetí podobné úpravy nenaplnilo původní očekávání. Počet oznámení je mizivý, problematická je otázka utajení oznamovatele, krátce řečeno požadovaný efekt se nedostavil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…