HK ČR a Rusko-česká smíšená obchodní komora podepsaly dohodu o spolupráci

15.09.2013 21:16

Prezident Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Petr Kužel a předseda Rusko-české smíšené obchodní komory (RČSOK) Vladimir Jermakov podepsali rámcovou dohodu o spolupráci obou komor. Podpis dohody se uskutečnil v rámci mimořádného zasedání RČSOK dne 6. září 2013 za účasti Mimořádného a zplnomocněného velvyslance Ruské federace (RF) v ČR Sergeje Kiseljova, obchodního zástupce RF v ČR Alexandra Turova a ředitele odboru zahraničně ekonomických politik Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Martina Pospíšila.

HK ČR a Rusko-česká smíšená obchodní komora podepsaly dohodu o spolupráci
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Smyslem dohody je rozšíření spolupráce obou subjektů, vzájemná podpora a výměna informací, které mají přispět k naplnění stanov obou organizací a jejich uvedení do praxe. Jde především o posílení česko-ruských ekonomických vztahů.

Obě strany zároveň určily priority v oblastech spolupráce, k nimž patří kromě jiných věda, výzkum a inovace, průmysl, energetika, otázky životního prostředí, problematika svobodného pohybu pracovních sil, vízové politiky a další témata.

Strany se shodly také na tom, že budou pořádat semináře, konference, fóra a další akce zaměřené na rozšiřování a naplňování česko-ruských hospodářských dohod.

„Ruská federace je jedním z hlavních ekonomických partnerů České republiky,“ poznamenal Petr Kužel. „V České republice stabilně vzrůstá zájem o spolupráci s Ruskem a analogický zájem můžeme pozorovat i na opačné straně. V cestě rozšíření této spolupráce ovšem často stojí překážky jako například problémy s vízy, nedostatečná znalost zákonů a podnikatelského prostředí druhého státu. Jsem přesvědčen o tom, že vzájemná součinnost obou komor pomůže tyto překážky odstranit, což ve výsledku povede k růstu obchodního obratu mezi oběma zeměmi a upevnění prosperity podnikatelských subjektů obou států,“ dodal.
Vladimír Jermakov zdůraznil, že občané a firmy Ruské federace patří k lídrům mezi zahraničními investory v počtu firem, zaregistrovaných v ČR. „Ruští investoři založili v Česku více než 17 tisíc větších i menších společností. Úkolem naší komory je usměrnit potenciál těchto firem tak, aby podporoval rozšíření ekonomické spolupráce mezi RF a ČR. Překážky, které stojí v cestě vzájemného obchodu a investic, mají často nepřirozený charakter a neodráží upřímnou vůli českých a ruských podnikatelů rozvíjet vzájemně výhodné podnikání. Jsem přesvědčen, že spolupráce Hospodářské komory ČR a Rusko-české smíšené obchodní komory, se stane tou silou, která pomůže zmíněné překážky překonat,“ řekl Vladimir Jermakov.

Na programu zasedání RČSOK bylo také přijímání nových členů. Novými členy Rusko-české smíšené obchodní komory se staly společnosti Vítkovice Holding, Tatra-track, Essential Communication a  ALGON, a.s. K dnešnímu dni sdružuje RČSOK 33 firem a organizací.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…