HK ČR nesouhlasí s úmyslem vrátit se k proplácení nemocenské za první tři dny nemoci

28.01.2015 16:40

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) má zásadní výhrady k aktuálnímu úmyslu vlády vrátit se ke zrušenému systému proplácení nemocenské za první tři dny nemoci.

HK ČR nesouhlasí s úmyslem vrátit se k proplácení nemocenské za první tři dny nemoci
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Pokud vláda přijde s návrhem, že nemocenskou za první tři dny má znovu hradit zaměstnavatel, budeme jako aktivní reprezentanti zájmů 14 tisíc živnostníků, malých, středních a velkých firem rozhodně proti. Nemůžeme souhlasit s návratem k systému, který by znamenal okamžité a jistě nemalé zvýšení nákladů zaměstnavatelů, jakkoliv se hovoří o tom, že by úhrady byly ve srovnání s minulostí nižší. V době, kdy oživování ekonomiky je zatím dost křehké, podnikatelské sféře neprospívá jakékoliv zvýšení nákladů. Třeba i v podobě vyšších odvodů na nemocenské pojištění, které je podle dosavadních informací rovněž ve hře,“ konstatoval prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

Srovnání statistik před a po zavedení tzv. karenční lhůty dokazuje pokles počtu dočasných pracovních neschopností. Zatímco před jejím zavedením v roce 2007 jich bylo ukončeno 2,86 milionu, například o 5 let později už to byla méně než polovina. O necelou polovinu klesl i počet dnů na nemocenské. „Návrat k proplácení prvních třech dní nemoci by kromě jiného zvyšoval morální hazard zaměstnanců. Tedy nejenom že by přispíval k vyšší nemocnosti a tím k horšímu využívání pracovní doby, ale také by vedl k podceňování zdravotní prevence na straně zaměstnanců,“ dodal Dlouhý s tím, že tento názor bude HK ČR aktivně prosazovat na všech úrovních, na kterých se bude zmíněný návrh vlády projednávat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…