HK ČR nesouhlasí se zavedením elektronického kontrolního hlášení pro účely správy DPH

28.08.2014 11:59

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) rozporuje návrh na zavedení kontrolního hlášení v rámci novely zákona o dani z přidané hodnoty, která byla dodatečně zařazena na program dnešního jednání vlády a následně vládou schválena.

HK ČR nesouhlasí se zavedením elektronického kontrolního hlášení pro účely správy DPH
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

HK ČR považuje za klíčové upozornit na problematiku tzv. elektronického kontrolního hlášení pro účely správy DPH, které navrhovaná novela zavádí, a které bude mít nemalé dopady na podnikatelskou veřejnost zejména v plošnosti hlášení a riziku libovůle státní správy při vymezení rozsahu a obsahu hlášení. Ministerstvo financí ze dne na den jednoduše změní formulář bez jakéhokoliv legislativního procesu. Neplnění povinnosti navíc bude postihováno velmi vysokými sankcemi.

Na půl milionu plátců DPH se díky tomuto návrhu stane rukojmími finanční správy v rámci boje proti mnohonásobně menšímu počtu vědomých daňových podvodníků. HK ČR svým postojem nezpochybňuje dlouhodobý cíl vlády zefektivnit výběr daní. Neplacení daní považujeme za neférovou konkurenční výhodu oproti řádným podnikatelům, i přes to však nemůžeme akceptovat další nárůst byrokratické zátěže, který by byl s takovou normou spojen. Její plošné zavedení totiž způsobí, že i čtvrtletní plátci daně budou muset každý měsíc podávat hlášení. Právě byrokratická zátěž je přitom jednou z největších překážek, na které si naši členové – podnikatelé dlouhodobě stěžují.

V nadcházejícím legislativním procesu se HK ČR bude i nadále snažit o změnu tohoto návrhu a o věcnou diskusi s poslanci o aspektech novely, která podle nás není v souladu s podporou podnikatelského prostředí v ČR.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 60 regionálních komorách a 81 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…