HK ČR podepsala Memorandum o spolupráci s Národní obchodní komorou Srí Lanky

08.11.2013 9:40

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) vede v těchto dnech doprovodnou podnikatelskou misi ministra zahraničních věcí ČR Jana Kohouta na Srí Lanku, do Indie a Bhútánu. Téměř 20 zástupců českých firem má za sebou první podnikatelská fóra a bilaterální jednání v Kolombu a Dillí.

HK ČR podepsala Memorandum o spolupráci s Národní obchodní komorou Srí Lanky
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Obě zmíněná setkání, jak na Srí Lance, tak i v Indii, se uskutečnila za přítomnosti ministra zahraničních věcí ČR Jana Kohouta a prezidenta HK ČR Petra Kužela, který podnikatelskou delegaci vede. „Akce jednoznačně podpořily další tolik důležitý rozvoj vzájemných obchodních vztahů. Pro Čechy je Srí Lanka zajímavá nejen obchodně, ale také z hlediska cestovního ruchu. HK ČR právě v Kolombu při příležitosti podnikatelského fóra slavnostně podepsala Memorandum o spolupráci se svým protějškem, kterým je Národní obchodní komora Srí Lanky. Tato spolupráce zahrnuje rovněž pomoc při získávání investic,“ komentuje Petr Kužel, prezident HK ČR a dodává: „České firmy se na Srí Lance zajímají nejen o možnosti investic, ale také o výstavbu cukrovaru, či možnosti spolupráce v oblasti petrochemického průmyslu.“ Konkrétně firma ZVU POTEZ a.s., člen podnikatelské delegace, úspěšně jedná o rekonstrukci již dříve dodaného československého cukrovaru. Objem této vyjednávané zakázky dosahuje výše 70 milionů dolarů. Na fórum organizované HK ČR a Národní obchodní komorou Srí Lanky navázala bilaterální jednání firem, v rámci kterých byl ze strany srí lanských partnerů o české produkty projeven obrovský zájem.

Čeští podnikatelé si tak z Kolomba odváží další důležité obchodní kontakty.

Ve čtvrtek 7. listopadu se podnikatelé v čele s HK ČR přesunuli do indického Dillí, kde absolvovali další z podnikatelských fór. „Indický trh již čeští podnikatelé znají, ale i přes tento fakt je velmi obtížné se na tomto trhu uchytit a najít vhodného obchodního partnera. České firmy v Indii nabízí nejen technologie, ale i samostatné produkty včetně výrobních programů, a to se zájmem o společné podniky,“ uvádí prezident Kužel. Další z členů podnikatelské mise, KRÁLOVOPOLSKÁ RIA, a.s., je však důkazem, že profesionalita a především trpělivost jsou klíčové pro úspěch na poli indického byznysu. Právě ve čtvrtek totiž KRÁLOVOPOLSKÁ RIA za přítomnosti ministra zahraničních věcí ČR Jana Kohouta, prezidenta HK ČR Petra Kužela, zástupců Federace indických obchodních a průmyslových komor (FICCI), indického partnera HK ČR, a obou velvyslanců podepsala základní smlouvu se společností Gamma Energy Limited. Předmětem smlouvy je výstavba paroplynové elektrárny o instalovaném výkonu 1120 MW v indickém svazovém státě Rádžasthán. „Chtěl bych poděkovat Hospodářské komoře za podporu v průběhu přípravy vyjednávání. Jsme velmi rádi, že se nám podařilo tuto smlouvu podepsat. Podpory a pomoci se naší firmě dostalo také při vyjednávání o kontraktu v Srbsku,“ uvádí Ctirad Nečas, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Královopolská RIA, a.s.

Zástupci HK ČR v čele s jejím tajemníkem Markem Kupsou v Dillí rovněž jednali se svými protějšky z FICCI, která má pobočky ve všech 28 svazových státech.

„Předmětem našeho setkání byly zejména možnosti podmínek českých firem participovat na veletrzích pořádaných FICCI. Společně rovněž připravujeme projekt výstavy a veletrhy HK ČR v zahraničí, který by za výhodných podmínek umožňoval účast českých firem na vybraných veletrzích v Indii,“ uzavírá tajemník HK ČR Kupsa.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

reklama

autor: komora.cz

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…