HK ČR pomáhá zmírňovat dopady sankcí: vypravuje podnikatelskou misi do Turecka

09.09.2014 13:40

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) naplňuje cíl, který dlouhodobě deklaruje a který má pomoci zmírnit dopady sankcí představením českých podnikatelů na zahraničních trzích. Ve dnech 9. - 13. září proto vypravuje podnikatelskou misi do Turecka, které pro české firmy skýtá nemalý potenciál. Mise navštíví Istanbul a Izmir.

HK ČR pomáhá zmírňovat dopady sankcí: vypravuje podnikatelskou misi do Turecka
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Turecko je bezesporu jedním z nejperspektivnějších trhů vůbec. Navíc se jedná o logisticky dostupnou zemi, která může být odbytištěm pro řadu strojírenských výrobků. Dalším perspektivním oborem je i energetika, v rámci které české firmy do Turecka již řadu let úspěšně zajišťují dodávky investičních celků," říká Bořivoj Minář, viceprezident HK ČR, který podnikatelskou misi vede. Vzájemná obchodní výměna podle aktuálních čísel dosahuje až 3,6 mld. dolarů. Střednědobým cílem je navýšit obrat obchodu až na 5 mld. dolarů. "Takové číslo je bezesporu reálné," komentuje viceprezident Minář a pokračuje: "Uvědomujeme si vysokou konkurenci, která je s aktivitou na tureckém trhu spojena. Na druhou stranu jsme pevně přesvědčeni o konkurenceschopnosti českých byznysmenů, kteří se zde mohou realizovat mimo jiné i v rámci společných podniků a investic s místními zástupci firem. Rovněž se nabízí spolupráce s tureckými partnery na třetích trzích, a to zejména Střední Asie, jako je Kazachstán či Turkmenistán."

Mezi zástupci 10 českých firem, kteří mají namířeno do Turecka, je i Martin Pecina, bývalý vicepremiér a honorární konzul Turecka v ČR. Delegaci tvoří představitelé českého strojírenství, energetiky, finančního sektoru či akademické sféry. Firmy se poprvé setkají se svými tureckými protějšky v rámci istanbulského Česko-tureckého podnikatelského fóra. V plánu je i jednání s tureckou organizací DEIK - Výborem pro zahraniční a ekonomické vztahy, dojde i na návštěvu tří mezinárodních veletrhů zaměřených na strojírenství a těžební průmysl. V Izmiru se pak budou čeští zástupci prezentovat na Česko-tureckém workshopu pořádaném HK ČR ve spolupráci s Izmirskou hospodářskou komorou, kde dojde na další bilaterální jednání.

Na podnikatelskou misi do Turecka závěrem tohoto týdne naváže další, tentokrát historicky první podnikatelská delegace do Íránu. HK ČR ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR i zde aktivně podpoří české exportéry z řad svých členů.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 60 regionálních komorách a 81 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…