HK ČR posílí byznys podnikatelů s Číňany. Podepsala memorandum, které to umožní

11.08.2015 12:10

Hospodářská komora ČR chce zvýšit vývoz českých podnikatelů do Číny a posílit hospodářské vztahy mezi oběma zeměmi. Proto dnes svým podpisem stvrdili prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý a prezident Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík novou dohodu, v níž si obě komory mimo jiné vytyčily za cíl podpořit české a čínské podnikatele a propagovat ČR a její podnikatelskou sféru v Číně.

HK ČR posílí byznys podnikatelů s Číňany. Podepsala memorandum, které to umožní
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Předmětem dohody mezi oběma komorami je mimo jiné organizace podnikatelských misí do Čínské lidové republiky a incomingových misí z Číny nebo organizace podnikatelských delegací na vybrané veletrhy a výstavy v Čínské lidové republice. Obě komory tak chtějí zvýšit aktivity českých firem v Číně i čínských firem v ČR v souvislosti s profilováním Česka jako brány do EU, respektive do regionu střední a východní Evropy. Zelenou mají podle prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého i čínské investice, podmínkou podle něj ale je, aby měly pozitivní dopad v regionech republiky a aby se do nich mohli maximálně zapojit čeští subdodavatelé.

„Po změně vztahů České republiky s Čínskou lidovou republikou a loňské návštěvě prezidenta Miloše Zemana Číny a dalších zástupců vlády si od této dohody slibujeme užší spolupráci obou komor při organizovaní akcí s čínskými podnikateli a zároveň vznik nových obchodních vztahů českých a čínských firem při pracovních cestách ústavních činitelů do Číny,“ podotýká prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, který se mimo jiné už účastnil podnikatelské mise doprovázejícího prezidenta České republiky Miloše Zemana při jeho státní návštěvě Čínské lidové republiky už v říjnu loňského roku.

„Uznáváme Hospodářskou komoru ČR jako hlavního reprezentanta podnikatelské veřejnosti v České republice a jsme rádi, že náš nový partner respektuje dlouhodobé vynikající výsledky naší Komory v oblasti česko-čínských vztahů“, říká Jaroslav Tvrdík a dodává „Uzavření tohoto Memoranda umožní mnohem efektivnější postup při realizaci čínských investic a podpoře exportu ve velmi dynamicky se rozvíjející spolupráci s ČLR.“

Pro český zahraniční obchod je Čínská lidová republika 4. největším obchodním partnerem na světě (18. místo ve vývozu, 2. místo v dovozu).

Letos Hospodářská komora ČR chystá podnikatelskou misi do Číny během pracovní cesty premiéra Bohuslava Sobotky. Mezi největší letošní akce pořádané Hospodářskou komorou ČR patří také v červenci organizované Česko-čínské podnikatelské fórum v Praze ve spolupráci s China Council for the Promotion of International Trade (CCPIT), akce se zúčastnilo na devadesát čínských a šedesát českých podnikatelů.

Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce je pořadatelem China Investment Forum, spolupořadatelem Local Leaders Meeting, Health Ministers Meeting a řady akcí pořádaných na platformě multilaterální nebo česko-čínské spolupráce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Lesníci se připravují na kůrovce, první masivní rojení čekají v květnu

22:03 Lesy ČR: Lesníci se připravují na kůrovce, první masivní rojení čekají v květnu

Aktuální ochlazení zastavilo kůrovce probuzeného nezvykle teplým dubnovým počasím. Na první letošní …