HK ČR představila české firmy v Ázerbájdžánu

17.09.2013 12:24

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) uspořádala podnikatelskou misi na investiční fórum do Ázerbájdžánu.

HK ČR představila české firmy v Ázerbájdžánu
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Mise se uskutečnila ve dnech 9. - 12. září v rámci projektu East Invest. Tříletý program, koordinovaný Evropskou asociací průmyslových a obchodních komor EUROCHAMBRES a kofinancovaný Evropskou unií, má za cíl posílit spolupráci mezi obchodními komorami a dalšími podnikatelskými organizacemi členských států EU a partnerských zemí, ale především napomoci rozvoji vztahů mezi podnikateli na obou stranách.

„Ázerbájdžán je jednou z šesti zemí Východního partnerství společně s Ukrajinou, Arménií, Běloruskem, Moldavskem a Gruzií, ve kterých se v letošním roce konají investiční fóra v rámci projektu East Invest. Projekt slouží k rozvoji obchodních kontaktů zejména mezi malými a středními podniky a jednoznačně zviditelňuje investiční příležitosti v cílových zemích, což ostatně patří mezi jeho hlavní strategické cíle,“ vysvětluje Jiří Hansl, ředitel zahraničního odboru HK ČR a dodává: „Ázerbájdžán je navíc zařazen mezi 26 zájmových zemí v rámci Exportní strategie České republiky. Je to země se strategickou geografickou polohou. Má jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik z postsovětských republik, a to hlavně díky bohatým nerostným zásobám. Se vším zmíněným jde samozřejmě ruku v ruce  rozvoj průmyslu a obchodu.“

V rámci podnikatelské mise, které se zúčastnilo 12 zástupců českých firem, připravila HK ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Baku a Česko-ázerbájdžánskou obchodní komorou ještě separátní podnikatelský seminář. Předmětem tohoto setkání bylo propojení českých a ázerbájdžánských zástupců byznysu zejména v ropném průmyslu, strojírenství, stavebnictví, či finančnictví. Diskutovány byly v rámci bilaterálních jednání především možnosti vzájemné obchodní spolupráce a investic.

Nejvýznamnějším bodem programu české podnikatelské delegace v Baku byla účast na investičním fóru, které zorganizovala Německo-ázerbájdžánská hospodářská komora /AHK Azerbaijan/ ve spolupráci se státní agenturou AZPROMO. V rámci investičního fóra proběhla předem připravená bilaterální jednání mezi registrovanými firmami, a to nejen z ČR a Ázerbájdžánu, ale i z ostatních zemí EU a států Východního partnerství. České firmy absolvovaly celkem téměř 30 jednání, převážně s ázerbájdžánskými protějšky a představiteli státní správy v Ázerbájdžánu.

„Z našeho úhlu pohledu byla podnikatelská mise na investiční fórum v rámci projektu East Invest, kterou organizovala Hospodářská komora, úspěšná. Potenciál Ázerbájdžánu spatřujeme především v obrovském stavebním boomu, který je zejména v Baku vidět všude. Máme za sebou několik jednání s velmi významnými partnery, s kterými řešíme  konkrétní projekty. Díky vládní podpoře exportu ČR vítáme pomoc českých bank s pojištěním EGAPu. Jejich finanční nabídka exportních kreditů výrazně pomáhá k získávání těchto zakázek, “ řekl Jaroslav Jirkovský, člen představenstva a ředitel exportu společnosti PSJ a.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…