HK ČR s ministrem zahraničních věcí ČR na oficiální návštěvě Číny

30.04.2014 19:46

Byznys pro české firmy v Číně, příležitosti čínských investorů v ČR, či zjednodušení víz pro české firmy vstupující na čínský trh byly stěžejními tématy Hospodářské komory České republiky (HK ČR), která společně se zástupci českých firem doprovodila ve dnech 28. – 30. dubna 2014 ministra zahraničních věcí ČR Lubomíra Zaorálka na historické cestě do Číny. Stalo se tak poprvé po 15 letech, kdy Čínu navštívila oficiální delegace na takové úrovni.

HK ČR s ministrem zahraničních věcí ČR na oficiální návštěvě Číny
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Tento politický krok má přímé důsledky pro byznys, a to především v podmínkách pro české firmy na čínském trhu. Klíčové jednání v rámci oficiální návštěvy proběhlo například na čínském Ministerstvu obchodu (MOFCOM). Delegaci v čele s ministrem Zaorálkem přijal první náměstek ministra p. Zhong Shan. Během jednání čínská strana oficiálně deklarovala zavedení kroků ke zjednodušení přístupu českých firem na čínský trh. První náměstek Zhong rovněž avizoval vysílání delegací čínských nákupčích do ČR s důrazem na rozšíření investiční spolupráce mezi ČR a ČLR. Čínskou stranu zajímá možnost spolupráce např. v letectví, nano a biotechnologiích, zdravotnictví i v dalších oborech. Z české strany zazněl příslib usnadnění udělování dlouhodobých víz pro čínské obchodníky a investory. Ministr Zaorálek vyzval čínské investory ke zvýšené aktivitě v ČR a přislíbil vytvoření přátelského zázemí. Konkrétně pak zmínil Moravskoslezský kraj jako zajímavou destinaci pro investice z Číny.

HK ČR s podnikateli absolvovala i další jednání, např. v EU SME Centre in China (centrum podpory malých a středních firem v Číně kofinancované Evropskou komisí), kde si vyslechli konkrétní doporučení pro firmy z ČR a EU, které mají zájem o vstup na čínský trh. Jedním z mnoha diskutovaných témat byla ochrana duševního vlastnictví, kdy zástupkyně IPR Helpdesk uvedla možnost tzv. administrativní procedury při porušení patentové ochrany. Ta bohužel není evropskými a tedy i českými firmami využívána, ačkoliv je rychlejší a levnější než případné soudní spory. EU SME Centre i IPR Helpdesk poskytují své služby (konzultace a asistence) malým a středním firmám z EU zdarma. Obě instituce vyzvaly k seznámení českých firem s touto formou podpory v Číně.

Delegace byla rovněž přijata generálním ředitelem Centra pro hospodářskou a technologickou spolupráci Ministerstva průmyslu a informačních technologií p. Gong Xiaofengem, kde zástupci statutárního města Ostravy představili svůj projekt volných zón k přilákání čínských investic. Na pekingské pobočce China Council for the Promotion of International Trade (CCPIT), tedy čínské obdobě hospodářské komory, byla mimo jiné zdůrazněna příležitost pro zintenzivnění spolupráce na podnikatelské úrovni.  Viceprezidentka Lee pozvala HK ČR na konferenci spřátelených hospodářských komor, která se uskuteční v příštím roce.

„Pro Hospodářskou komoru České republiky, jako největšího zástupce českých podnikatelů, je důležité, že může být přímým účastníkem jednání znamenajících novou etapu v česko-čínských vztazích. Od příštích měsíců a let si slibujeme výrazné zlepšení podmínek vstupu českých firem na obrovský čínský trh a podstatné rozšíření podnikatelských příležitostí, které budeme i nadále podporovat. Čína je prioritní zemí dle Exportní strategie ČR a já věřím, že právě začínáme psát další pokračování kapitoly týkající se zlepšování pozice českých firem na čínském trhu a tedy naplňování Exportní strategie,“ řekl Ilja Mazánek, předseda Zahraniční sekce HK ČR a obchodní ředitel firmy Transcon. „Jsem přesvědčen, že akcentování ekonomiky a byznysu ve vztazích s Čínou je dobrou strategií, která českým firmám z dlouhodobého hlediska přinese velký užitek,“ dodal Mazánek.

HK ČR se dlouhodobě snaží o otevírání nových možností podnikatelů v Číně, a to mj. i s cílem přilákat nové investice zpět do ČR. S MZV ČR, MPO ČR, a vládními orgány pak dlouhodobě řeší zjednodušení vízové politiky. HK ČR jako partner Česko-čínského investičního fóra rovněž velmi úzce spolupracuje s Česko-čínskou komorou vzájemné spolupráce, jejíž práce si velmi váží. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…