HK ČR snížení kauce pro distributory pohonných hmot oceňuje. Měla být ale ještě výrazně nižší

24.02.2015 9:38

Zavedení druhého, sníženého pásma kauce pro distributory pohonných hmot úpravou zákona o spotřebních daních, na jehož připomínkování se HK ČR podílela, je pozitivní posun.

HK ČR snížení kauce pro distributory pohonných hmot oceňuje. Měla být ale ještě výrazně nižší
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Kauce ve výši 10 milionů korun, kterou na dnešním jednání schválila vláda, je však podle HK ČR stanovena stále vysoko a znevýhodňuje rodinné firmy a malé podnikatele. Pro celou řadu podnikatelů, kteří by se rozhodli v oblasti distribuce pohonných hmot podnikat, bude složení této částky stále nemožné.

Hospodářská komora ČR rovněž nadále vyjadřuje svůj rezervovaný postoj k daňovému zvýhodnění biopaliv. Zvýhodňování jednoho odvětví či oboru před jinými vede v důsledku ke zvýšení cen, často i primárně k nezamýšlené deformaci trhu a nakonec zpravidla přinese více škod nežli užitku.

HK ČR v souvislosti se změnami zmíněného zákona v meziresortním připomínkovacím řízení také navrhla, aby se snížila spotřební daň z PHM. Spotřební daň byla zvýšena 1. ledna 2010 o 1 Kč/l s tím, že do státního rozpočtu mělo toto přechodné, protikrizové opatření přinést jen na naftě 4 miliardy navíc. Domníváme se, že dočasnost už pominula, kromě toho zvýšená spotřební daň přiměla české dopravce k přenesení čerpání nafty do levnějšího zahraničí, takže ani vládou slibovaný příjmový efekt nebyl tak velký. Návrat na původní sazbu podpoří konkurenceschopnost českých dopravců a do určité míry pomůže kompenzovat ochranářská opatření, která některé země EU v dopravě zavádějí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…