HK ČR technickou novelu ZVZ vítá – nový zákon však chce co nejdříve

12.12.2014 9:39

Technickou novelu zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (ZVZ), kterou dnes ve třetím čtení projedná Poslanecká sněmovna, vnímá Hospodářská komora České republiky (HK ČR) převážně pozitivně. Nový zákon o veřejných zakázkách však i nadále považuje za nezbytný.

HK ČR technickou novelu ZVZ vítá – nový zákon však chce co nejdříve
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

HK ČR se již od počátku přípravy této novely účastnila jednání s Ministerstvem pro místní rozvoj a dalšími dotčenými resorty, jež se zabývalo možností urychleného přijetí zcela nového zákona o veřejných zakázkách, který Česká republika bude muset přijmout z důvodu implementace nové evropské směrnice nejpozději do 17. dubna 2016. HK ČR především podporovala zrychlené přijetí zcela nového zákona, a i když vnímá předloženou technickou novelu pozitivně, upozorňuje, že měnit pravidla na tak krátkou dobu přináší i značná negativa.  Bezodkladné zahájení prací na novém zákonu o veřejných zakázkách za účasti HK ČR proto považujeme i nadále za zásadní a očekáváme, že Ministerstvo pro místní rozvoj s HK ČR a dalšími zástupci podnikatelů zahájí na toto téma intenzivnější diskusi.

Dlouhodobým problémem zadávání veřejných zakázek je zdlouhavost. Z tohoto důvodu HK ČR vítá zavedení institutu koncentrace řízení, jehož využití umožní předcházet účelovému protahování přezkumného řízení ze strany konkurenčních firem. Nově bude muset například dotčená firma uvést veškeré důvody pro přezkum rozhodnutí zadavatele již při podání návrhu k ÚOHS a tyto důvody nebude moci později měnit. Dalším novelizačním bodem, který by měl vést ke zrychlení zadávacích řízení, je také zrušení povinnosti opakování výběrového řízení v případech, kdy byla podána (resp. může být hodnocena) pouze jediná nabídka. I tato povinnost v současnosti způsobuje v některých zadávacích řízeních zejména v oblasti výzkumu a vývoje neúčelné průtahy.

HK ČR však nesouhlasí s návrhem Výboru pro veřejnou správu a hospodářského výboru, aby se limit pro takzvané vícepráce zvýšil z 20 na 50 procent. To by znamenalo, že se cena veřejné zakázky může zvýšit až o polovinu ceny dosažené v soutěži. Zvýšení limitu pro vícepráce až na 50% je úprava s obrovským korupčním potenciálem.

Je zřejmé, že technická novela stále neřeší všechny aktuální problémy zadávání veřejných zakázek. Další zásadní otázky, kterými jsou lepší podpora malých a středních podniků, zavedení kritéria hospodářsky nejvýhodnější nabídky spolu s jasným metodickým výkladem, a důsledné zjednodušení a elektronizace zadávaní, musejí být z pohledu HK ČR řešeny v rámci zcela nového zákona o veřejných zakázkách. Rychlé a bezproblémové zadávání veřejných zakázek je jedním z důležitých pilířů hospodářského růstu ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…