HK: Nejasnosti kolem postavení tzv. sdílené ekonomiky v silniční dopravě přetrvávají

14.12.2016 18:28

Vláda dnes měla na programu mj. návrh novely zákona o silniční dopravě, která upravuje licenční řízení v linkové osobní dopravě, prodlužuje výjimku z uplatnění některých práv cestujících, vyplývající z nařízení o právech cestujících. Mění ale také některé aspekty právní úpravy taxislužby.

HK: Nejasnosti kolem postavení tzv. sdílené ekonomiky v silniční dopravě přetrvávají
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Hospodářská komora v legislativním procesu upozorňovala na diskutabilní načasování návrhu, který předcházel dříve avizované studii Evropské komise, analyzující trh taxislužeb v členských státech,“ upozorňuje předseda Dopravní sekce Hospodářské komory Emanuel Šíp.

Právě tato studie by měla pomoci státům v nastavení pravidel a rozhodování o sporech týkajících se nových modelů podnikání založených na modelu sdílené ekonomiky a webových službách.

Podnikatelé zároveň netrpělivě čekají na zveřejnění dlouho slibované mezirezortní české analýzy, která by se mohla stát východiskem pro obecnou legislativní redefinici podnikání, a v důsledku toho i pro navazující zpřesnění právního rámce, upravujícího jednotlivé aspekty aktivního působení v tzv. sdílené ekonomice.

Podle Hospodářské komory by až do této redefinice a přijetí navazujících úprav měla být vůči všem účastníkům trhu – ať již jde o tradiční hráče, anebo o nové subjekty, vzešlé z prostředí tzv. sdílené ekonomiky – důsledně uplatňována stávající obecně závazná pravidla podnikání v dopravě. „Jen tak lze udržet a kultivovat důvěru ve férové podnikatelské prostředí,“ vysvětluje ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Ladislav Minčič.

„Jsme přesvědčeni, že by se stát měl ubírat cestou deregulace stávajících podmínek, definovaných pro tradiční ekonomiku, nikoliv výhradně zvyšováním administrativní a další regulatorní zátěže sdílené ekonomiky,“ upřesnil Minčič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…