HSBC Bank plc: Rostoucí exportní příležitosti jsou šancí pro české firmy

18.09.2013 11:40

HSBC Bank plc – pobočka Praha, dnes zahájila 5. ročník projektu na podporu exportu HSBC GRANT, který jedinečnou formou nabízí podporu českých exportérů ve spolupráci s odbornými partnery a oborovými asociacemi.

HSBC Bank plc: Rostoucí exportní příležitosti jsou šancí pro české firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Odborná porota, složená z partnerů projektu, v dvoukolovém hodnocení vybere vítěze, který získá cenu v hodnotě 1 000 000 Kč, a zároveň nezbytné know-how v podobě právního a obchodního poradenství při řešení konkrétního exportního případu. Navíc získá možnost zúčastnit se „HSBC Global Connections International Exchanges”, což je série mezinárodních setkání podniků a specialistů se zaměřením na příležitosti a strategie obchodního růstu. Odbornou pomoc poskytnou partneři projektu – Česká exportní banka, CzechTrade, Ernst&Young, EGAP, White&Case, Svaz průmyslu a dopravy ČR. Soutěžící se mohou přihlašovat na www.podporaexportu.cz od 15. listopadu 2013 do 15. února 2014.

Domácí trh vykazuje solidní růst a nejrychlejší nárůst nových zakázek od dubna 2011. Zlepšení podnikatelských podmínek v českém výrobním sektoru bude podle všeho trvalejšího rázu, neboť v srpnu výrobní sektor rostl již čtvrtý měsíc za sebou. Výroba dosáhla dvouletého maxima, zatímco novým zakázkám výrazně pomohly nové exportní zakázky. Ukázal to výrobní index nákupních manažerů HSBC PMI® pro Českou republiku.

„Údaje z našeho průzkumu svědčí o pozitivní situaci v českém výrobním sektoru a přispěly k tomu také nové exportní zakázky. Česká republika, jakožto otevřená ekonomika, která třetinu svého exportu vyváží do Německa, bude navíc jistě těžit z očekávaného německého růstu. Rostoucí příležitosti českých exportérů chceme i letos podpořit v rámci nového ročníku projektu HSBC Grant,“ uvedl Mark Winterflood, generální ředitel HSBC Bank plc – pobočka Praha.

Jak ukázalo šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 350 českými exportéry, Rusko je i v letošním roce trhem, o který je největší zájem. O konzultace k této zemi projevilo zájem zhruba 30 % všech zúčastněných firem.  Dalšími dvěma favority jsou Ukrajina a Kazachstán. Na rozdíl od předchozích let se zájem exportérů již nesoustřeďuje tolik na velké země jako je Čína a Brazílie, patrná je diverzifikace.

Exportéři získají potřebné know-how

Mezi zářím 2013 a dubnem 2014 zároveň proběhne série tří odborných seminářů pro širokou obec tuzemských exportérů, na kterých díky HSBC a jejím partnerům získají potřebné znalosti ke svému dalšímu rozvoji – tentokrát se semináře zaměří na Latinskou Ameriku, Rusko a Afriku.

HSBC GRANT na podporu exportu je unikátní projekt zaměřující se na podporu českých podniků při rozvoji jejich exportních aktivit. Principem projektu je grantová soutěž a odborné semináře pro exportéry, na kterých díky HSBC a jejím partnerům získáte potřebné znalosti ke svému dalšímu rozvoji.

O HSBC

HSBC Bank plc otevřela svou českou pobočku v květnu 1997. Poskytuje služby firemního bankovnictví pro korporátní klienty se zaměřením na mezinárodní obchod a zahraniční transakce. Kromě bankovních operací zahrnují služby české pobočky HSBC správu peněz, financování provozního kapitálu a investic, akviziční financování, projektové a exportní financování, devizové obchody, řízení úrokového rizika a faktoring. Prostřednictvím své mezinárodní sítě poskytuje HSBC celou škálu finančních služeb včetně investičního a privátního bankovnictví.

Výrobní HSBC PMI® pro Českou republiku

Index nákupních manažerů (PMI®) pro Českou republiku od HSBC je složený indikátor odrážející celkový pohled na činnost ve výrobním sektoru a je zároveň hlavním ukazatelem celé ekonomiky. Ukazatel je složen z individuálních difúzních indexů, které měří změny v produkci, nových zakázkách, zaměstnanosti, dodavatelských lhůtách a výrobních zásobách. Hodnota PMI pod 50 vyjadřuje, že se výrobní ekonomika celkově snižuje, nad 50 se celkově zvyšuje. Hodnota 50 ukazuje neměnný stav. Čím větší je vzdálenost hodnoty od 50, tím vyšší je tempo změny zaznamenané indexem. Purchasing Managers’ Index® a PMI® jsou registrované ochranné známky náležící společnosti Markit Economics Limited, na které HSBC vlastní licenci. Markit a Markit logo jsou ochranné známky náležící společnosti Markit Group Limited.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…