HZS ČR: Drahoslav Ryba ocenil profesionální zásah pražských hasičů při požáru hotelu

23.01.2018 10:23

V sobotu 20. ledna 2018 v 18 hodin došlo v Praze v Náplavní ulici k požáru hotelu.

HZS ČR: Drahoslav Ryba ocenil profesionální zásah pražských hasičů při požáru hotelu
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

„Celý zásah hodnotím velmi pozitivně. Ve složitých podmínkách hasiči odvedli velmi dobrou práci a podařilo se jim zachránit většinu osob. Podrobněji budeme zásah vyhodnocovat, a to jak po stránce zásahové činnosti, tak po stránce výkonu státního požárního dozoru, například se bude hodnotit, zda byly dodrženy všechny předpisy. To je ale v tuto chvíli předmětem šetření.“ řekl k celé události generální ředitel HZS ČR genmjr. Drahoslav Ryba

V 18:03 hodin byl požár nahlášen na operační středisko hasičů a v 18:06 byla na místě požáru první jednotka. Již při prvotním průzkumu bylo zřejmé, že z důvodu většího počtu ubytovaných osob budou na místě potřeba další síly a prostředky. V prvních minutách byl také zřízen štáb velitele zásahu.

„Celý objekt byl silně zakouřen, bylo nutné klienty hotelu evakuovat a z důvodu členitého prostoru uvnitř objektu hrozilo nebezpečí ztráty orientace. Hasiči zasahovali ve dvou bojových úsecích. Krajské operační a informační středisko na místo postupně vyslalo celkem 17 jednotek - 10 profesionálních jednotek pražských hasičů, chemickou jednotku z Petřin, jednotku Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu a 6 jednotek dobrovolných hasičů. Zbylé pražské dobrovolné jednotky byly povolány k záloze na vlastních stanicích k pokrytí území hl. m. Prahy.“ popisuje situaci mluvčí pražských hasičů mjr. Martin Kavka.

Postupně byl na místě zásahu vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Dopravu v okolí zásahu řídila Policie České republiky. Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy vyslala k události vozidlo Atego, byl aktivován traumaplán, který byl odvolán po 20. hodině.

Na místo se dostavil krajský ředitel HZS hl. m. Prahy, brig. gen. Roman Hlinovský, primátorka Adriana Krnáčová a radní pro bezpečnost Libor Hadrava. Hasiči během zásahu zachránili pomocí vyváděcích masek celkem 34 osob vnitřkem budovy i pomocí výškové techniky. 9 osob bylo zraněných, z toho 2 profesionální hasiči, kteří byli zraněni lehce. 2 osobám již záchranáři nemohli pomoci.

Lokalizace požáru byla nahlášena v 21:01 hodin. Již během zásahu byli na místě vyšetřovatelé příčin požáru. V 22:26 hodin poslední přítomná jednotka provedla závěrečné rozebírací práce a hledání skrytých ohnisek. Objekt byl předán Policii ČR.

Nyní probíhá další šetření Policií ČR. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Další liberecké mládě orlosupa bradatého míří do volné přírody

13:04 Zoo Liberec: Další liberecké mládě orlosupa bradatého míří do volné přírody

V neděli 26. května odcestovalo ze Zoo Liberec téměř tříměsíční mládě orlosupa bradatého. Namířeno m…