HZS ČR: Nejlépe zvládají první pomoc hasiči z Pardubického kraje

10.10.2016 11:23

Dne 6. října 2016 se v Brně konala celorepubliková soutěž profesionálních hasičů v poskytování první pomoci. Na čtyřčlenná družstva bylo nachystáno 11 úkolů na deseti stanovištích, které měly prověřit, jak si hasiči poradí v situacích, při kterých je potřeba osobu nejen zachránit, ale také jí poskytnout první pomoc.

HZS ČR: Nejlépe zvládají první pomoc hasiči z Pardubického kraje
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Na hasiče byly nachystány úkoly opravdu nelehké. Museli například přes zamčené dveře správně navigovat babičku, jak resuscitovat tříměsíční miminko. Babičku představovala psycholožka HZS ČR, která výborně simulovala paniku. Základem tedy bylo nejprve babičku uklidnit a přesvědčit jí, aby vůbec začala spolupracovat. Nutno dodat, že hasiči předem nevěděli, co je na stanovišti čeká. V tomto případě měli pouze vstupní informaci, že z bytu někdo volá o pomoc. Teprve po příjezdu na místo zjistili, co se po nich bude chtít.

Dalším záludným úkolem bylo vyslání na místo k otevření dveří. Jaké překvapení ale nastalo, když po otevření dveří byl na místě právě narozený novorozenec, který nedýchal. Mezi další úkoly patřilo například ošetření osoby s propíchnutým hrudníkem železnou tyčí ve třetím patře, odkud bylo potřeba následně osobu snést, spolupráce s policií při zásahu u aktivního střelce, vyproštění zasypané osoby z výkopu nebo vyproštění zaklíněné ruky z lisu.

Cílem bylo nasimulovat jedenáctihodinovou směnu, při které jsou jednotky vysílány k různým typům událostí, kde převažuje poskytování předlékařské první pomoci.

Mezi jedenácti týmy si nejlépe vedlo družstvo z HZS Pardubického kraje, druzí skončili hasiči z Moravskoslezského kraje a třetí místo patřilo hostujícímu HZS Jihomoravského kraje.

To, že hasiči na místě zásahu musí poskytovat předlékařskou pomoc čím dál častěji, dokládají i čísla ze statistiky. Zatímco v roce 2013 poskytli hasiči tuto pomoc u 2 974 případů, v roce 2014 jich už bylo 3 449 a v loňském roce 4 026.

Při ošetření pacienta spolupracovali hasiči v roce 2013 u 2 972 případů, v roce 2014 u 3 548 a loni u 3 896. 

Na tuto profesní specifikaci se hasiči musí pečlivě připravovat v odborných kurzech, někteří mají praxi na zdravotnické záchranné služby a absolvují řadu odborných školení. Soutěž mezi kraji v poskytování první pomoci je dalším článkem ve zdokonalování a odborné přípravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…