HZS ČR: Orkán Herwart navýšil počet hasičských výjezdů o téměř 4600 %

31.10.2017 9:49

Orkán Herwart zaměstnal hasiče napříč republikou. Počet výjezdů k technickým událostem byl o 4589 % vyšší, než je dlouhodobý průměr.

HZS ČR: Orkán Herwart navýšil počet hasičských výjezdů o téměř 4600 %
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

V pátek odpoledne vydala ČHMU výstrahu na extrémně silný vítr, která byla platná pro celé území České republiky. V souvislosti s touto výstrahou zasedala skupina štábu generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR a rozhodla o opatřeních jako např. obsazení v plných početních stavech pracovišť příjmů tísňového volání a operačních středisek. V plné pohotovosti byl též Záchranný útvar HZS ČR a sklady Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR pro výdej humanitárního materiálu. V pohotovosti byly i všechny hasičské stanice, připraveny posílit početní stavy hasičů ve výjezdu.

První výjezdy v souvislosti se silným větrem měli hasiči v sobotu 29. 10. v 03,00 hodiny ráno. Od té doby až do dnešní 05,00 hodiny ranní vyjeli hasiči k 7 309 událostem v souvislosti se silným větrem (pro srovnání, průměrně vyjíždějí hasiči k 151 technickým pomocem, kam spadají právě následky větru, denně). Během včerejšího dne likvidovali hasiči často více než 1000 událostí během jediné hodiny.  Nejhorší situace byla mezi 10,00 a 12 hodinou. V terénu bylo přes 10 000 profesionálních i dobrovolných hasičů.

Obrovský nápor zažili operátoři na tísňových linkách hasičů. Během včerejšího dne odbavili přes 30 000 hovorů. Během jediné hodiny ve špičce bylo odbaveno více než 5 000 hovorů.

90% všech výjezdů se týkalo odstraňování popadaných stromů a větví. Nejzávažnější případy byly ty, kde strom spadl na elektrické vedení. Například v Libereckém kraji, v Železném Brodě spadlý strom přetrhal dráty, které pak za stálého jiskření ohrožovaly obyvatele čtvrti Tepeře.

Hasiči odstraňovali stromy popadané na železnici, silnice, domy i auta. V Olomouckém kraji, v okrese Šumperk likvidovali hasiči následky nárazu nákladního vlaku do spadlého stromu přes železniční trať. Trať Olomouc – Praha byla uzavřena po dobu šesti hodin.

Hasiči byli také často voláni k poškozeným střechám, kdy vítr odnesl část střešní krytiny nebo oplechování. Tyto situace byly vždy velice nebezpečné, protože utržené části střešních krytin ohrožovaly zdraví lidí, kteří se pohybovali venku. Oplechování a části střechy se uvolnily například na jedné z budov Krajské nemocnice Liberec, i v tomto případě byli ohroženi kolemjdoucí.

Při zásazích se včera zranili dva hasiči. Profesionální hasič z Jihočeského kraje byl odvezen do nemocnice s otřesem mozku poté, co na cisternu, ve které seděl, spadly tři stromy. Výrazně byla poškozena i samotná cisterna. Druhý je dobrovolný hasič z Královéhradeckého kraje, na kterého při zásahu spadla větev stromu, a byl odvezen do nemocnice na pozorování.

Příklady zásahů hasičů v některých krajích

Praha
Ve střední části Průmyslového paláce strhl vítr střešní krytinu. Před příjezdem hasičů byl objekt evakuován, hasiči následně budovu zajistili a předali ostraze objektu. V ulici V jezírkách došlo k pádu lešení na činžovním domě do ulice, kde bylo poškozeno několik osobních vozidel.

Středočeský kraj
V Mnichově Hradišti poryv větru odtrhl celou střechu na stadionu. K dalším poškozeným a strženým střechám patřila střecha obytného domu v Kladně a v Milovicích. V Hovorčovicích se kromě ulétlé střechy propadl i strop v jedné místnosti. Poryv větru vyvrátil zastávku v Kladně. Zraněny byly též dvě osoby po pádu zdi na Mělnicku.

Jihočeský kraj
Kromě uvolnění zablokovaných komunikací řešili hasiči i uvolněné střešní krytiny, např. na budovách nemocnic v Českých Budějovicích a ve Strakonicích, na panelových domech na největších jihočeských sídlištích Máj a Vltava či na řadě domů ve Vyšším Brodě, Křemži, Písku, Drahonicích nebo v Táboře. Spadlé dráty elektrického vedení odklízeli hasiči společně s pracovníky energetické společnosti v Českém Krumlově nebo v obci Pístina. Velkým nebezpečím byly poletující billboardy, které museli hasiči vyřešit v Písku, u Kamenného Újezdu nebo v Českých Budějovicích.

Plzeňský kraj
Nejčastěji hasiči vyjížděli odstraňovat popadané stromy a polámané větve. Na mnoha místech se tak na čas zastavil provoz, dokonce i na dálnici D5. V Chotěšově spadl strom na kostel a Nýřanech na budovu ZŠ.  V Sušici pět jednotek bojovalo s větrem při zajišťování střechy základny Zdravotnické záchranné služby.

Karlovarský kraj
Tento kraj byl orkánem Herwart postižen nejvíce. Největším problémem kraje je i v současné chvíli nesjízdnost několika úseků silnic, rozsáhlé výpadky elektrické energie i sítě mobilních operátorů.

Ústecký kraj
Nejvíc nahlášených událostí Ústeckého kraje bylo v okresu Děčín, kde hasiči vyjeli k 130 spadlým stromům a 44 dalším událostem. Ve dvou případech museli hasiči odčerpávat i vodu ze sklepů a lagun na silnici.

Liberecký kraj
V České Lípě popadaly plechy ze střechy budovy šaten základní školy na osobní automobily parkující poblíž. Hlášeny byly i spadlé stromy na železničních tratích, např. na trati 039 - Horní Rosnice, v Poniklé či v Kryštofově Údolí.

Královéhradecký kraj
V Ostroměři na Jičínsku spadl strom do kolejiště, kde do něj následně najel osobní vlak. Na Rychnovsku strom spadl také do kolejiště a vichřice zde poškodila i střechu místní školy. Uvolněné plechy ze střechy hrozily pádem na terminálu městské hromadné dopravy v Hradci Králové a na místní tělocvičně v Novém Městě nad Metují.

Pardubický kraj
Jednotka hasičů z Pardubic sundávala poškozený ciferník z dominanty Pardubic Zelené brány.

Olomoucký kraj
U obce Brodek u Prostějova odstraňovali hasiči strom na dálnici. V Přerově vyvrátil vítr autobusovou zastávku. V Moravičanech narazil vlak do stromu.

Zlínský kraj
Na Uherskohradišťsku zasahovali hasiči u kuriózní události. Díky povětrnostním podmínkám se zde vyvrátila stavební buňka a silný vítr ji poté kutálel po silnici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…