HZS ČR: Specializační kurz VYP drží laťku stále hodně vysoko

14.06.2016 14:10

Ve dnech 9. – 13. května 2016 se uskutečnil specializační kurz VYP – vyšetřování požárů. Výuka se letos přesunula do areálu Školního a výcvikového zařízení HZS ČR - středisko Frýdek-Místek. Terénní práce byly prováděny v Ostravě Vítkovicích.

HZS ČR: Specializační kurz VYP drží laťku stále hodně vysoko
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Jak bylo řečeno již mnohokrát, je snahou MV GŘ HZS ČR držet co nejvyšší úroveň u specializačních kurzů, na jejichž přípravě se přímo podílí příslušníci tamního odboru prevence. Ne jinak je tomu u specializačního kurzu VYP, který je určen pro vyšetřovatele požárů. Specializační kurz VYP je zajímavý i složitý zároveň tím, že je k jeho realizaci nutné získat terénní prostor, kde je možné provádět bezproblémové pálení skutečných „cvičných požárů“. Doposud byl tento problém řešen určitou improvizací, na které se vždy podílel místně příslušný HZS kraje, na jehož území se takto vhodný výcvikový prostor nacházel. V roce 2016 se tímto pomyslným šťastlivcem stal HZS Moravskoslezského kraje, jehož vyšetřovatelé požárů vytipovali na území Ostravy Vítkovic vhodný výcvikový areál. Jsem si skoro jist tím, že předem vůbec netušili, jak těžký úkol na sebe vzali. I přes všechny organizační těžkosti, jakým bylo například shánění a stěhování vozidel a různých druhů nábytku a vybavení do zkušebních interiérů, se příprava venkovních pracovišť nadmíru vydařila. Všem, kdo se na přípravě kurzu jakkoliv podíleli, patří opravdu velké díky.

Velké poděkování také patří Školnímu a výcvikovému zařízení HZS ČR - středisko Frýdek-Místek, kde mohla probíhat teoretická výuka, a kde bylo zajištěno doslova rodinné zázemí pro všechny účastníky kurzu. Velkým plusem také bylo zajištění hromadné přepravy posluchačů pomocí autobusu na místo terénního pracoviště.

Osvědčený model výuky také oživili někteří noví přednášející, jakými byli místní příslušníci Policie ČR - krajské ředitelství Policie Moravskoslezského kraje, územní odbor Frýdek-Místek - II. oddělení SKPV nebo psycholožka Záchranného útvaru HZS ČR. Každopádně i zde patří velké díky všem dalším přednášejícím, kteří udělali specializační kurz tím čím je, tedy špičkovým kurzem, na který všichni účastníci rádi vzpomínají, a ze kterého dlouhou dobu profesně těží.

Stejně jako v předešlém roce, i v tomto se uskutečnil závod mezi skupinami, do kterých byli posluchači kurzu rozděleni. V každé skupině měl každý člen jasně definovánu činnost, kterou bude v průběhu kurzu provádět. U terénních pracovišť tak bylo jasně dáno, kdo bude základní vyšetřovatel požárů, kdo ostatní vyšetřovatel požárů, kdo bude místo požáru dokumentovat atd. Stejně jako bylo předem dáno, kdo bude na který požár zpracovávat odborné vyjádření a prezentovat výsledky šetření poslední den kurzu, kdy probíhalo vyhodnocení. V průběhu celého týdne tak byli všichni účastníci kurzu bodováni za jednotlivé úkoly a výsledky. Již první den byly počítány body za zvládnutí vstupního testu, v průběhu terénních prací byli příslušníci bodováni za komunikační dovednosti, práci na místě požáru apod. Hlavní výhrou byly 4 malé lahve šampaňského a 4 piva. Jak se ukázalo, byla soutěž zajímavým zpestřením nutící i vyučující důkladněji sledovat výkony jednotlivých účastníků kurzu.

O tom, že příprava kurzu nebyla opravdu žádná legrace, svědčí jmenný seznam všech, kteří se na organizaci, přípravě a výuce kurzu podíleli.

V dolní oblasti Vítkovic (DOV) se na přípravě praktické části kurzu podíleli:

Zajištění vstupů do DOV – por. Ing. Tomáš Rajecký, HZS Moravskoslezského kraje (HZS MSK).

Příprava místností v DOV – základní vyšetřovatelé požárů HZS MSK (por. Ing. Lukáš Janovský,  por. Ing. Richard Kavka, por. Ing. Karel Fleischer, kpt. Mgr. Pavel Hurta, kpt. Ing. Petr Holub), jednotka HZS MSK – stanice Ostrava-Zábřeh (velitel mjr. Ing. Radim Bajger) a Ostrava-Fifejdy (velitel npor. Ing. Tomáš Beinhauer) - obě stanice směny B.

Realizace požárů v DOV a scénářů, ohledání míst požárů v DOV (herci atd.)  – jednotka HZS MSK – stanice Ostrava-Fifejdy (směna B), ÚO Karviná – por. Ing. Daniel Kyška a por. Ing. Ladislav Blahovský, ÚO Frýdek-Místek – por. Ing. Richard Kavka a por. Ing. Karel Fleischer, ÚO Nový Jičín – por. Ing. Lukáš Janovský, ÚO Opava – por. Bc. Miroslav Svoboda, ÚO Bruntál – por. Bc. Aleš Vojáček, KŘ Ostrava – nprap. Ing. Martin Nanek, nprap. Ing. Jiří Klein, kpt. Ing. Zdeněk Šlachta, kpt. Ing. Zdeněk Zrubek a kpt. Ing. Petr Holub. Dále vyšetřovatelé požárů HZS Olomouckého kraje (kpt. Ing. Jakub Bartl) a příslušníci Policie ČR, Policie Moravskoslezského kraje – OKTE Frýdek-Místek (specialisté chemie a elektro), Policie ČR Ostrava (psovod se psy).

Realizace videodokumentace – natočení videa: npor. Bc. Martin Türke (velitel HZS MSK, ÚO Nový Jičín, stanice Bílovec), střih, kompletace videa: Michal Weislechner (dokumentarista HZS MSK).

Pomoc se sehnáním nábytku: por. Ing. Miroslav Fabián (KŘ HZS MSK Ostrava – kontrolní činnost), nprap. Ing. Kamil Klar (také výuka v teoretické části kurzu, spolupráce na scénářích).

Zajištění přepravy a skladování nábytku pro realizaci terénních pracovišť - Skladovací a opravárenské zařízení HZS ČR, Ing. Jiří Němeček. 

Přednášková činnost, hodnocení, dokumentace:

  • TÚPO (plk. Ing. Vlasta Charvátová, kpt. Ing. Ondřej Sanža Šafránek)
  • ZÚ HZS ČR (kpt. PhDr. Dagmar Bortlík-Fišerová)
  • HZS hl. m. Prahy (Bc. Roman Půta)
  • Policie ČR - krajské ředitelství Policie Moravskoslezského kraje, územní odbor Frýdek-Místek - II. oddělení SKPV Třinec (por. Bc. Rostislav Galuszka, por. Bc. Petr Szkandera)
  • MV- GŘ HZS ČR (plk. Mgr. Radek Kislinger, pplk. Mgr. Jakub Škoda, kpt. Ing. Lukáš Hřebačka)
  • ŠVZ HZS ČR (kpt. Mgr. Pavel Hurta)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…