HZS ČR: Zásahy hasičů za první pololetí roku 2015

15.08.2015 17:03

Statistiky zásahů hasičů za první pololetí roku 2015

HZS ČR: Zásahy hasičů za první pololetí roku 2015
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Dnešní hasiči musí být nejen odborně způsobilí, ale musí být i zruční automechanici, zámečníci, musí se umět ohánět motorovou pilou, zlikvidovat vosí roj nebo odchytit jedovatého hada. O 14 % stoupl také počet dopravních nehod, u kterých je nutná asistence hasičů. K požárům hasiči vyjížděli jen v sedmnácti ze sta výjezdů. To jsou výsledky statistického sledování zásahů jednotek požární ochrany za prvních šest měsíců tohoto roku.

V prvním pololetí letošního roku zasahovaly jednotky hasičů u 51 388 událostí, což je o 8 % více než ve stejném období roku 2014. Nejčetnějšími událostmi byly technické havárie 50,5 %, dopravní nehody 19,1 %, požáry 17,3 % a úniky nebezpečných chemických látek 6,0 %. Plané poplachy tvořily 7,1 % z celkového počtu událostí.

Počet událostí se zásahem jednotek PO

Počet požárů v prvním pololetí roku 2015 poklesl o 7 % zejména vlivem menšího počtu požárů volných skládek a odpadů.

Počet dopravních nehod likvidovaných jednotkami požární ochrany oproti loňskému roku vzrostl o 14 %. Kromě vyproštění lidí z havarovaných vozidel a poskytnutí předlékařské pomoci mají hasiči za úkol i zajištění místa nehody a odstranění jejích následků.

Při únicích nebezpečných chemických látek (nárůst o 10 % oproti prvnímu pololetí roku 2014) jsou nejčetnější úniky ropných produktů např. při dopravních nehodách nebo úniky plynů např. v domácnostech nebo z technologií výrobních závodů.

Široká skupina pod názvem „technické havárie“ (nárůst o 13 %) zahrnuje též technické, technologické a ostatní pomoci v nouzi např. při otvírání uzavřených prostor, odstraňování překážek na komunikacích, vyprošťování osob, zvířat či předmětů.

Počet planých poplachů se oproti loňskému období zvýšil o 6 %, nejčetnější jsou plané poplachy způsobené elektrickou požární signalizací, přivoláním k události, která ve skutečnosti nebyla požárem (20 %), nebo přivolání k nenahlášenému pálení klestí (12 %).

Podle dnů v týdnu nejvíce událostí vzniklo v úterý (18,0 %), nejméně v neděli (12,4 %), podle měsíců nejvíce v březnu (20,5 %) a nejméně v únoru (12,1 %).

Hasiči v 1. pololetí roku 2015 bezprostředně zachránili a evakuovali z ohrožených prostor 27 306 osob (+7439 osob oproti prvnímu pololetí roku 2014). 10 624 zraněným osobám (+973) byla poskytnuta předlékařská pomoc. Při zásazích se vyskytlo také 1228 usmrcených osob (+104), kdy jednotky pomáhaly s jejich vyprošťováním a vynášením, např. při dopravních nehodách, požárech a při nouzovém otevírání bytů.

Při zásazích za prvních šest měsíců roku 2015 bylo 169 hasičů zraněno, z toho 127 profesionálních a 42 dobrovolných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…