HZS: V případě tísně mohou pomoci body záchrany

28.02.2016 16:51

Operátoři tísňových linek denně narážejí na to, že volající o pomoc nedokáží popsat, kde přesně se nacházejí. Důvodem je samozřejmě stres a špatná znalost prostředí. V městech je situace trochu jednodušší, člověk zjistí označení ulice, číslo popisné a má vyhráno. O hodně složitější je to v terénu, zvláště pak pro turisty, kteří jsou v daném místě třeba úplně poprvé.

HZS: V případě tísně mohou pomoci body záchrany
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

K orientačním bodům, které mohou pomoci, v poslední době přibyly tzv. body záchrany. Krajské operační a informační středisko HZS Libereckého kraje má tato místa vyznačená ve svých mapových podkladech a po sdělení kódu na cedulce jste okamžitě lokalizováni. „Bod záchrany je místo v krajině označené tabulkou s unikátním kódem usnadňujícím lokalizaci v případech, které ohrožují život, zdraví, majetek nebo životní prostředí a vyžadují provedení záchranných prací,“ vysvětluje zástupce libereckého krajského operačního střediska plk. Ing. Milan Zobač.

Jak doplnil, body záchrany jsou implementovány do informačního systému IZS a uvádějí informace o kontaktu na poskytnutí pomoci složkami IZS. Tyto údaje jsou tedy využívány na operačním středisku HZS a slouží zejména k přesné lokalizaci volajícího. Body záchrany jsou instalovány v místech s možným výskytem vzniku život ohrožujících situací, kde je obtížné zjistit a popsat přesnou polohu. Umístěny jsou tedy v lesních porostech a horských oblastech.

Traumatologické body najdete například v Krkonošském národním parku nebo na Riegrově stezce na Semilsku. Na Riegrově stezce řeší záchranáři každoročně několik událostí a jelikož jde o hluboké údolí, které má pouze dva vstupy (od části Semil Bítouchov nebo Spálova), je přesná pozice důležitá pro efektivní nasazení sil a prostředků. Vždy platí pravidlo, že způsob nahlášení je rozhodující pro celý průběh řešení události.

Bod záchrany je označen tabulkou, která obsahuje zejména následující údaje:

* unikátní kód – označení bodu záchrany, který se skládá z dvoupísmenné značky okresu a třímístného pořadového čísla,
* důležitá telefonní čísla – národní tísňová čísla hasičů (150), zdravotnické záchranné služby v kraji (155), policie (158) a telefonního centra tísňového volání TCTV (112),
* název bodu záchrany

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…