Hamáček (ČSSD): Tradice českých kontaktů s Kazachstánem jsou více zakořeněné než u většiny evropských zemí

08.02.2017 9:17

Poslanci jednají společně s podnikateli v zemích Střední Asie.

Hamáček (ČSSD): Tradice českých kontaktů s Kazachstánem jsou více zakořeněné než u většiny evropských zemí
Foto: Archiv JH
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny

Poslanci společně s podnikateli navštívili Kazachstán, v dalších dnech je čekají jednání v Uzbekistánu a Tádžikistánu.

Delegaci, kterou vede předseda Sněmovny Jan Hamáček, doprovázejí zástupci zhruba dvaceti českých firem z oborů strojírenství, dobývací techniky, energetiky, informačních technologií a farmacie.

V Kazachstánu se předseda Sněmovny setkal nejen s šéfy parlamentních komor, tedy s předsedou Mažilisu Nurlanem Nigmatulinem a předsedou tamního Senátu Kasim-Žormatem Tokajevem, ale i s prezidentem Nursultanem Nazarbajevem. V rámci návštěvy parlamentní delegace také zavítala do dějiště chystané výstavy EXPO 2017, která se v Astaně bude konat od 10. června do 10. září, a jejímž hlavním tématem bude energie budoucnosti a snižování emisí.

„Prohlédl jsem si samozřejmě i prostory, kde bude česká expozice, a informoval se o průběhu jejích příprav,“ řekl Jan Hamáček, který se v Astaně rovněž s ředitelem této mezinárodní výstavy Achmetem Jessimovem.

Hlavním důvodem cesty poslanců do Střední Asie je podpoření obchodních záměrů českých firem v oblasti. „Tento region nabízí pro české firmy velké možnosti,“ uved předseda PSP ČR Jan Hamáček. „Tradice československých, nyní českých kontaktů s touto částí Asie jsou větší, a více zakořeněné než u většiny evropských zemí, včetně členských zemí EU,“ dodává.

K lepšímu propojení mezi českými a místními firmami mají přispět také již tradiční podnikatelská fóra, která se pod hlavičkou Hospodářské komory České republiky a Komory pro hospodářské styky se SNS uskuteční v rámci cesty. Delegaci podnikatelů vede viceprezident Hospodářské komory Michal Štefl. 

V Kazachstánu působí na tamním trhu už desítky českých firem. V Uzbekistánu máme velmi dobré jméno i díky rozvojové pomoci. Obchodní výměna ovšem zatím není taková, jak bychom chtěli. Tádžikistán je země hladová po investicích. „Zjednodušeně se dá říci, že jde o investice všeho druhu, navíc se pro ně vytvářejí dobré legislativní podmínky. Zvláště atraktivní je tu patrně těžba nerostných surovin, hydroenergetika, ale i další obory,“ tvrdí šéf Sněmovny. 

O tom, že nejde jen o hypotetické úvahy, svědčí zkušenosti a záměry firem, které doprovázejí poslaneckou delegaci. 

Z nich se dá mnohé vyčíst. „V Kazachstánu například probíhají velmi nadějná jednání o účasti českých firem při výstavbě a modernizace vodovodů a kanalizací,“ podotkl Michal Štefl z Hospodářské komory. Pokud by se to podařilo, vytvořila by se tak základna pro expanzi na další trhy v oblasti. Totéž platí o zájmu o české zkušenosti s geologickým průzkumem a s těžbou uranu. Další příležitostí je modernizace uhelných elektráren. V Uzbekistánu už probíhají první projekty v oblasti těžby a zpracováni plynu, chemie a energetiky, na které lze navázat. V Tádžikistánu projevil tamní prezident při nedávné návštěvě České republiky enormní zájem o účast českých firem při modernizaci a výstavě hydroelektráren, které jsou pro tuto zemi podstatným zdrojem příjmů.

Naopak zejména pro Kazachy a Uzbeky jsme velmi oblíbenou turistickou destinací. Kromě hlavního města je lákají naše lázně. S trochou nadsázky – představa o strávené dovolené v Česku je pro většinu z nich snem.

Toto jsou jen střípky možností, které země Střední Asie, do nichž směřuje poslanecká delegace, nabízejí. „Byla by velká škoda jich nevyužít,“ uzavírá Jan Hamáček.

Delegace Poslanecké sněmovny má v plánu se setkat v týdnu od 5. do 12. února nejen se svými protějšky z tamních parlamentů, ale například i s prezidenty a zástupci vlády zmíněných tří zemí. V Astaně, Taškentu i v Dušanbe se uskuteční za přítomnosti poslanců a podnikatelů podnikatelská fóra a následná obchodní jednání mezi českými a tamními podnikateli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…