Handicapované sportovce letos čeká deaflympiáda a Global Games

08.01.2015 10:12

Stejně jako prezident Mezinárodního paralympijského výboru Sir Philip Craven označil rok 2014 jako pro Paralympijské hnutí úspěšný, hodnotí i výkonná předsedkyně Českého paralympijského výboru (ČPV) Alena Erlebachová uplynulých dvanáct měsíců z velké části pozitivně. „A letošní rok bude jeden z nejrušnějších,“ těší se přední představitelka ČPV.

Handicapované sportovce letos čeká deaflympiáda a Global Games
Foto: red
Popisek: ČPV

Úspěchy, kterých čeští handicapovaní sportovci dosáhli v loňském roce, se opravdu nedají spočítat na prstech jedné ruky. Ani na prstech dvou rukou.
„Třeba cyklista Jiří Bouška se stal mistrem světa v časovce, naši atleti přivezli hned osm medailí z kontinentálního šampionátu. Zadařilo se také na plaveckém ME, kde získal zlato Arnošt Petráček. A mohla bych jmenovat i další medailisty z různých sportovních odvětví,“ vzpomíná Alena Erlebachová.

Za zmínku určitě také stojí páté místo snowboardisty Tomáše Vaverky a stejné umístění sledge hokejistů na zimní paralympiádě v Soči.

„Osobně mě potěšilo domácí mistrovství Evropy pro mentálně postižené plavce, na kterém Adéla Míková s Vladimírem Hlaváčem vybojovali dohromady šest stříbrných a jedenáct bronzových medailí,“ pochvaluje si výkonná předsedkyně ČPV.

Naopak vrásky na čele jí dělá stále přetrvávající spor mezi dvěma svazy tělesně postižených sportovců, který měl být dávno ukončený. „Bohužel, přes mnohé úsilí všech členů výkonného grémia, mnohá jednostranná i vícestranná jednání se situaci nedaří vyřešit,“ zoufá si Erlebachová.

V letošním roce čekají na handicapované sportovce vedle množství závodů světových a evropských pohárů dva vrcholy – deaflympiáda pro sportovce se sluchovým postižením a Global Games pro mentálně znevýhodněné atlety.

„Kromě toho, že bych jim přála skvělé výkony, přála bych si také, aby v letošním roce, ale i letech dalších patřila setkávání se sportovci, trenéry i funkcionáři paralympijské rodiny ke krásným a pohodovým setkáváním,“ vzkazuje Alena Erlebachová v rozhovoru pro oficiální web Českého paralympijského výboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…