Hasiči vyjížděli na Štědrý den k 57 požárům

26.12.2014 20:37

Na Štědrý den vyjely hasiči celkem ke 210 událostem, což je téměř o 30% méně než je dlouhodobý denní průměr.

Hasiči vyjížděli na Štědrý den k 57 požárům
Foto: red
Popisek: Hasič - ilustrační foto

O polovinu méně bylo i dopravních nehod, hasiči vyjeli pouze k 25 a o třetinu klesly tento den i výjezdy k technickým pomocem, těch bylo 109.Jediný nárůst, již tradičně na Štědrý den, zaznamenaly požáry. Ani těch ale nebylo výrazně více. Během celého dne vyjeli hasiči k 57 požárům, přičemž průměrně vyjíždějí k 51 požárům denně. 

Nejvíc požárů bylo v hlavním městě Praze, dále v Ústeckém a Středočeském kraji.

Jednalo se často o typicky vánoční požáry. Požáry vánočních stromků, případy spálených potravin nebo porostů zapálených zábavní pyrotechnikou.

K takovému typicky Štědrovečernímu požáru vyjížděli pražští hasiči krátce po 17 hodině do Jevanské ulice v Praze 10. Zde hořely potraviny, které byly při vaření zanechány bez dozoru. Tento požár se obešel bez větší škody.

Horší to ale bylo v 17.35 v Praze 4 v ulici Augustinova. Zde si požár vánočního stromku vyžádal i ošetření otce a syna v nemocnici. Požár si majitel bytu uhasil sám, jednotka hasičů provedla kontrolu po požáru vánočního stromku, umístěného v obývacím pokoji. Požárem byl stromek zcela zničen. Požár zničil taky reproduktory nacházejících se v jeho blízkosti, poškozeny byly skleněné výplně balkonových dveří, okna a vybavení pokoje. Příčinou vzniku požáru byla neopatrnost při používání prskavky. Škoda, způsobená požárem, byla odhadnuta na 50.000,-Kč.

Další vánoční stromeček dohašovali hasiči v Praze 13, v ulici Běhounkova. Při pokusu likvidovat požár práškovým hasicím přístrojem byl zraněn uživatel bytu, který utrpěl od roztříštěného dveřního skla řezné rány na rukou a nadýchal se zplodin hoření. Oheň zcela zničil zařízení a vybavení obytné místnosti a silně poškodil v kuchyňský kout. Příčinou vzniku požáru byla neopatrnost uživatele bytu při použití prskavky.

Krátce po 19 hodině zase v Praze 4 v Trnavské ulici likvidovali hasiči požár křoví na ploše 3 x 3 metry. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při používání zábavné pyrotechniky. Další požár od zábavní pyrotechniky vznikl v Praze 13, na volném prostranství v ulici Fantova

Náročný sváteční den měli i hasiči v Olomouckém kraji.

Krátce po deváté hodině večerní vyjížděli hasiči k požáru rodinného domku v obci Citov na Přerovsku. Došlo zde k požáru jedné místnosti, kde hořela pohovka, sedačka a dalších vybavení. V místnosti se v tu dobu nacházela osoba, která se nadýchala nebezpečných zplodin hoření a musela být odvezena do nemocnice. Hasiči po zhruba dvaceti minutách provedli lokalizaci požáru, V následujícím čase proběhlo nutné odvětrání a ochlazení prostor, poté kontrola termokamerou. Požár se nijak významně v rodinném domku nerozšířil, nicméně zakouření zcela poškodilo přízemí budovy. Na místo dorazil vyšetřovatel zjišťování příčin vzniku požáru a provedl ohledání. Dle získaných poznatků lze předběžně hovořit o vzniku požáru po nedbalostní manipulaci s otevřeným ohněm, výše škody nebyla doposud přesně stanovena, lze hovořit o částce ve statisících.

U obce Bezměrov nedaleko Kroměříže od pozdních večerních hodin likviduje několik jednotek hasičů požár stohu, rozsah zahoření je zhruba na ploše 20 x 5 metrů. Hasiči provádí postupné rozebírání a prolévání vodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…