Hasičské muzeum v Českém Těšíně

15.05.2014 8:17

Jde o první soukromé hasičské muzeum v Moravskoslezském kraji a vzniklo s myšlenky a iniciativy pana Josefa Jendřišaka. Otevření muzea bylo uskutečněno dne 1.6.2011 v pronajatých prostorách a po uskutečnění některých drobných i větších úprav.

Hasičské muzeum v Českém Těšíně
Foto: Pardubický kraj
Popisek: SDH Jaroměřice

V expozicích se nalézají zejména historická hasičská koněspřežná dvoukolová hasičská stříkačka sundavací s předním povozem z roku 1887 vyrobena firmou Hiller - Brno a také přenosné  motorové stříkačky PS 800 Stratílek z roku 1944 a PS 3 i PS 8 z pozdějších let.

Muzeum je zaměřeno i na historii hasičských sborů v Českém Těšíně, které sahají ve své historii do roku 1870. Jelikož nejde o velké prostory je historie dokumentována na panelech a jde vidět jak historii Hasičské tisku, firmy Smekal, vývoji přileb a uniforem i patronu hasičů Sv. Floriánu a zejména pak samotnému sběratelství, kterému se samotný majitel věnuje několik desítek let.

V expozici jde také vidět na ukázku samotných filatelistických exponátu, které byly vystaveny na soutěžních filatelistických výstavách jak u nás i v zahraničí (Polsko) a získaly i na soutěžních výstavách mezinárodních ocenění v podobě malých pozlacených medaili i cen.

V expozicích vitrín jde vidět i řadu hasičských modelů hasičské techniky asi 300 kusů a lze podotknout že jde jen o část samotné soukromé sbírky.

Myslíme si že každý z návštěvníku tohoto skromného hasičského muzea jak mladší nebo starší generace najde i své místo na které se podívá a zaujme jej.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…