Hasičský záchranný sbor: Čeští hasiči ovládli Světové hry v Číně

25.08.2019 16:27

Letošní Světové policejní a hasičské hry 2019 (World police and firefighter games 2019) hostilo čínské Chengdu. Šest nejlepších závodníků z reprezentace Hasičského záchranného sboru ČR v TFA (Toughest Firefighter Alive – nejtvrdší hasič přežije) letělo na hry s velkými nadějemi. Výsledek však mnohonásobně předčil všechna očekávání.

Hasičský záchranný sbor: Čeští hasiči ovládli Světové hry v Číně
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

V obrovské konkurenci, pro představu, Čína měla v rámci her přes tisícovku soutěžících, ovládli Češi hned první závod v disciplíně zvané Ultimate firefighter, kdy ukázali, že nemají ve světě konkurenci a nepustili nikoho na stupně vítězů. Ve věkové kategorii do 30 let obsadili první (Michal Brousil HZS Jihočeského kraje), druhé (Jan Haderka HZS Zlínského kraje) a třetí (Pavel Kouřík HZS Plzeňského kraje) místo, když jako jediní tři závodníci celého startovního pole dokázali výsledný čas stlačit pod 4 minuty.„Michal Brousil potvrdil v tomto roce svoji neporazitelnost a Jan Haderka získal stříbro i když neměl svoji výstroj, která v době závodu putovala ve ztraceném zavazadle po letištích v Číně.“ Okomentoval výsledek Lukáš Novák, vedoucí výpravy.

Tímto výkonem ale Češi zdaleka neřekli poslední slovo. V kategorii nad 40 let vybojoval Michal Přecechtěl (HZS Olomouckého kraje) 3. místo a v kategorii nad 45 let si zlato pověsil na krk David Kubiš (HZS Jihočeského kraje).

Po tomto excelentním vystoupení následovala druhý den soutěž družstev, rovněž v disciplíně Ultimate firefighter, kam již naši nastupovali s nálepkou jasných favoritů. Družstvo běželo ve složení Michal Přecechtěl – hadice, David Kubiš – žebříky, Michal Brousil – figurína a Jan Haderka - výběh. Téměř všichni Češi si zlepšili svůj čas na jednotlivých úsecích soutěže a vybojovali cenné zlato, když za sebou nechali dva týmy domácích závodníků.

Tento excelentní úspěch hned v úvodu soutěže přinesl reprezentaci HZS ČR pozornost, obrovskou úctu a respekt ze strany místních, přičemž je na každém kroku pozorovaly objektivy kamer.

„Čínští hasiči si chtěli s námi vyměnit jakoukoliv část výstroje, v které reprezentanti závodili. Pozvání, které jsme nemohli odmítnout, bylo setkání s ředitelem výcvikové centra, kde probíhala celá soutěž.“ Popsal atmosféru na místě opět Lukáš Novák.

Další krásné pozvání přišlo od generálního konzula v Chengdu Mgr. Karla Šrola, který českým sportovcům představil všechny zaměstnance konzulátu a sdílel s nimi spoustu informací o životě v Číně. Češi z konzulátu přišli krajany povzbudit na výběh do 53. patra hotelu Waldorf. Zde na závodníky čekalo 220 výškových metrů, 53. pater, 36 stupňů celsia vedro a 20 kg hasičská výstroj s dýchacím přístrojem.

Čína prokázala, že její hasiči jsou ve výškových budovách opravdu doma a jakákoliv medaile ze „schodů“ visela hodně vysoko. Jako jediný Čech získal zlatou Michal Přecechtěl (HZS OLK) v kategorii nad 40 let a na stupních vítězů ho doplnil David Kubiš (HZS JČK), který si na krk pověsil bronz. V kategorii nad 45 let získal pro ČR bronzovou medaili Daniel Kouřil (HZS SŽDC).

„Všichni závodníci se podívali až za hranu svých sil a bylo to pro ně poprvé, kdy běželi tolik pater. Jakákoliv medaile z tohoto závodu má cenu zlata.“ Dodal Lukáš Novák.

Celkově si čeští borci přivezli z her 10 medailí, 4 zlaté, 2 stříbrné a 4 bronzové.

Oficiální webové stránky Světových policejních a hasičských her ZDE

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…