Heineken, IBM a Nestlé – tyto společnosti produkují nejlepší lídry v ČR, Maďarsku a SR

28.10.2013 17:00

Evropské Best Companies for Leadership (BCL) se odlišují svými lídry, kteří podporují a inspirují. V České republice, Maďarsku a na Slovensku (CHS), jsou takovíto inspirativní lídři motorem firemního úspěchu společností Heineken, IBM, Nestlé, Raiffeisen International Bank Holding a Vodafone. Vyplývá to z průzkumu globální poradenské společnosti Hay Group.

Heineken, IBM a Nestlé – tyto společnosti produkují nejlepší lídry v ČR, Maďarsku a SR
Foto: Hay Group
Popisek: Hay Group

„Vezmeme-li v úvahu předpokládaný strukturální nedostatek talentu a zvyšující se fluktuaci talentovaných zaměstnanců, je naše schopnost úspěšně přilákat ty správné lidi důležitým faktorem naší schopnosti dosáhnout současných a budoucích růstových cílů. To, že jsme se v evropském průzkumu Best Companies for Leadership umístili mezi prvními třemi společnostmi, nám ukazuje, že naše snahy jdou správným směrem,“ řekl Zuhal Civi, HR ředitel společnosti Nestlé Česko, s.r.o.

“Jsem upřímně potěšen zprávou, že IBM se úspěšně umístila v žebříčku Best Companies for Leadership,” řekl Riccardo Forlenza, generální ředitel společnosti IBM Central Region (Česká republika, Slovensko a Maďarsko). “Pro mě je toto umístění potvrzením naší dlouhodobé strategie, která nám již více než 80 let umožňuje poskytovat služby klientům v tomto regionu. Je to také uznání faktu, že IBM inovace klientům poskytuje skutečně unikátní hodnotu a pomáhá jim uspět na čím dál tím více komplexnějším a vysoce konkurenčním trhu. Naši klienti si mohou být jisti, že toto ocenění podpoří další investice do tohoto regionu a přinese mnoho další společných úspěchů,” dodal Forlenza.

Tajemství inspirativního vedení: najít správnou rovnováhu

“Klíčem k inspirativnímu vedení v České republice, Maďarsku a Slovensku je nalezení správné rovnováhy mezi provozní dokonalostí a otevřeností lokálním inovacím,” řekl Michael Evans, konzultant společnosti Hay Group CHS.

“Od počátku ekonomické krize v roce 2007 firmy centralizovaly své iniciativy vedoucí k rozvoji vůdcovských schopností a menší trhy byly často přehlíženy. Naše studie ukazuje, že vítězové v regionu CHS mají volnější ruku při rozvoji vůdcovských kvalit na lokální úrovni,” řekl. 

“Dalším aspektem, který letošní vítěze odlišuje, je jejich snaha investovat do výzkumu a vývoje nových produktů a služeb na lokální úrovni. Takový přístup může vést k pozitivním vedlejším efektům a může zažehnout proces vzestupných inovací napříč celou globální strukturou,” dodal Evans.

Jaké je tajemství dosažení rovnováhy mezi globální provozní dokonalostí a lokální inovací? “Neztraťte se ve složitých korporátních pravidlech a procesech a buďte dostatečně pružní, abyste mohli využít vaše lokální organizace. I bez rozpočtu se dají vytvořit naplňující příležitosti pro rozvoj talentů. Skutečná dokonalost v regionu CHS spočívá v poskytování příležitostí, které lidem umožní osobní rozvoj tak, jak ho potřebují. Když se podíváme na perspektivu návratnosti takové investice, pak ji nemůžeme považovat za náklad, ale za zisk,” řekl Evans.

Evropa: Nejúspěšnější lídr rozvíjí talent napřímo

Schopnost inspirujícího vedení je jednou z nejvíce ceněných dovedností v nejlépe vedených evropských společnostech (46%) – je ceněna dokonce více, než mezi první dvacítkou globálních firem (36%) a mnohem více než ve zbytku Evropy (27%).

Není proto překvapující zjistit, že dvě třetiny (65%) evropských nejúspěšnějších seniorních lídrů věnují čas přímému rozvoji talentů – to je o 13% více než v loňském roce. Toto je přímém rozporu se situací ve společnostech mimo BCL, kde pouze necelá polovina (48%) lídrů investuje do rozvoje talentů.

Navíc 68% společností v první desítce BCL podporuje vzdělávání zaměstnanců i mimo oblast jejich oboru, na rozdíl od pouhých 49% jejich konkurentů – jasná známka jejich zaměření na inovace.

Společnosti BCL také kladou větší důraz na rozvoj pružných a odolných lídrů, kteří jsou připraveni riskovat a jsou schopni se úspěšně vzpamatovat z neúspěchu.

Zatímco pouze polovina (56%) firem mimo skupinu BCL považuje neúspěch za příležitost k ponaučení, téměř tři čtvrtiny (71%) společností BCL věří, že v případě neúspěchu se není za co stydět, což je jasnou známkou flexibility a ochoty překonávat překážky.

Navíc 82% seniorních lídrů skupiny BCL jsou ochotna podstoupit přiměřená obchodní rizika, která podpoří růst společnosti, na rozdíl od pouhých 69 % lídrů v ostatních evropských firmách.

“Jednotlivci, kteří dovedli své společnosti na vrchol žebříčku BCL jsou takové osobnosti, které dokáží motivovat své zaměstnance i v případě, že odměny jsou limitovány. Takovýto styl vizionářského a pečujícího vedení umožnil jejich organizacím vyniknout nad konkurencí navzdory obtížným podmínkám na trhu,” řekl Georg Vielmetter, regionální ředitel pro leadership a talent v Evropě společnosti Hay Group. “Vzhledem k tomu, že ekonomický výhled pro celou Evropu zůstává nejasný, potřeba inspirujících lídrů nabývá na důležitosti. Všechny společnosti by proto měly rozvíjet právě lídry s těmito dovednostmi, aby jim pomohli posunout společnost kupředu.”

BCL je globální studie identifikující společnosti, které nejlépe rozvíjí talenty a podporují inovace díky používání nejlepších přístupů leadershipu. Průzkumu se zúčastnilo 2,200 významných korporací po celém světě.

Best Companies for Leadership

V Evropě se již po třetí za sebou na první příčce umístil Unilever, zatímco telekomunikační společnost Siemens (2) a spotřební značka Nestlé (3) si vyměnily své pozice z loňského roku.

V letošním roce se v první desítce umístily čtyři nové společnosti (Volkswagen, Ikea, ING Group a SAP). Nově je tak 40% firem z první desítky evropských BCL společností německého původu.

Tento rok se v žebříčku BCL také projevuje silný vliv automobilového průmyslu, a to tím, že se Daimler posunul z loňského desátého na šesté místo a Volkswagen zaujal páté místo.

Vodafone pokračuje ve zlepšování svého výkonu a poskočil na čtvrté místo z desátého v roce 2011. Stejně tak potravinářská firma Danone se posunula
o jedno místo vpřed na osmou příčku nové tabulky.

Po té, co z první desítky vypadla společnost Santander, zůstává ve vedoucí skupině žebříčku evropských BCL firma ING Group (9) jako jediný zástupce sektoru finančních služeb.

Podívejte se níže na Tabulku 1, která obsahuje evropskou první desítku.

Georg Vielmetter k výsledkům říká: “Žebříček BCL opět ukazuje kvality firem výrobního průmyslu jako progresivních center evropského růstu. V tomto ohledu začíná být německá převaha v žebříčku zcela jasně viditelná.”

Globálnímu žebříčku BCL zase dominují americké spotřební společnosti. Světovou elitu v leadershipu vedou Procter & Gamble, Microsoft, General Electric a Coca-Cola. Podívejte se níže na Tabulku 2, která obsahuje světovou první desítku.

Hay Group provádí průzkum Best Companies for Leadership od roku 2005. Tento rok se průzkumu zúčastnilo téměř 18,000 jednotlivců z více než 2,200 společností po celém světě. Tato studie je založena na odpovědích firem v online dotazníku a na návrzích kolegů. Respondenti, kteří se účastnili průzkumu, pochází ze 125 zemí, 7% z nich pochází ze Severní Ameriky, 41.3%z Evropy, 1.1% z Blízkého východu, 14.8% z oblasti Asie/Pacifiku/Afriky a 35.7 procenta z latinské Ameriky. Pro více informací a pro získání světové první dvacítky od roku 2005 do roku 2013, prosím navštivte mikro stránku Best Companies for Leadership na této adrese: http://www.haygroup.com/BestCompaniesForLeadership

O Hay Group

Hay Group je globální poradenská společnost, která pomáhá lídrům zavádět strategii do praxe. Rozvíjíme talent, pomáháme lidem být úspěšnější a motivujeme je k lepším výkonům. Našich 86 poboček ve 48 zemích spolupracuje s více než 8 000 klienty po celém světě. Naši klienti pocházejí ze soukromého, neziskového i veřejného sektoru, napříč všemi hlavními průmyslovými sektory, a představují rozmanité podnikatelské výzvy. Zaměřujeme se na uskutečňování změn a pomáháme firmám uvědomit si svůj vlastní potenciál.

Pro více informací prosím navštivte: www.haygroup.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…