Hejtman Miloš Petera navštívil městys Kácov

07.04.2015 9:18

Městys Kácov, který se rozprostírá v malebném údolí řeky Sázavy poblíž dálnice D1, navštívil v pátek 3. dubna 2015 středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD). Starostka Soňa Křenová (SNK) představila významné investice obce a doprovodila hejtmana při návštěvě lihovaru Kácovka a pivovaru Hubertus.

Hejtman Miloš Petera navštívil městys Kácov
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Ing. Miloš Petera, ČSSD

První zastávkou byla kácovská čistírna odpadních vod, která díky podpoře Středočeského kraje a Ministerstva zemědělství ČR prochází náročnou rekonstrukcí. „Kraj poskytl Kácovu na tuto stavbu, která celkem vyšla na 19 milionů korun, přes 2 miliony a ministerstvo 10,7 milionů,“ řekl středočeský hejtman Miloš Petera.

„Vedení městysu i občané Kácova jsou velmi rádi, že díky této podpoře mohou stávající čističku revitalizovat. Dlouhodobě byla nevyhovující jak technologicky, tak kapacitně. Vyčištěné vody z ní byly dokonce částečně odváděny do řeky. Tím byla Sázava nepříjemně znečišťována. To už ale nyní nehrozí,“ zdůraznila starostka Soňa Křenová. Veškeré stávající technické zařízení bude nahrazeno novou moderní technologií. Vše tak, aby navýšená kapacita dokázala bezproblémově zpracovávat současné množství odváděných splaškových vod na čistírnu. Zkušební provoz bude spuštěn v polovině září letošního roku.

Při prohlídce Pálenice Kácovka se hejtman od místních dozvěděl, že lihovarnictví má v Kácově dlouholetou tradici. Už v roce 1690 byl zdejší lihovar veden jako vinopalna. Před jedenácti lety lihovar koupila firma Kácovka, s.r.o., která ho po úpravách začala využívat pro zpracování přebytků od drobných pěstitelů. „Pěstitelé si tu mohou nechat vyrobit mošt či destiláty z třešní, jablek, hrušek nebo švestek. Velmi oblíbenou je i místní štrůdlovice a pivní pálenka,“ prozradila starostka Kácova Soňa Křenová. Kvalitní destilát s označením Kácovka je zároveň i známým regionálním produktem.

V místním pivovaru hejtman ochutnal kácovský nefiltrovaný Světlý ležák premium, který letos získal ocenění Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2014. „Předání těchto ocenění považuji za jeden z nejlepších způsobů, jak může kraj ocenit a podpořit špičkové výrobce s menší a střední výrobní kapacitou. Zároveň tím dáváme výrobcům najevo, že si nesmírně vážíme jejich podnikatelských aktivit,“ připomněl hejtman Miloš Petera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …